Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

chcialem wyrenderowac drzewko w blenderze,

liscie to pojedyncze poligony z alpha mapa w krztalcie liscia,

ale podczas renderingu blender najpier renderuje pien i galezie drzewa, a potem drugi raz liscie, potem sam laczy te dwie warstwy

- po pierwsze, zle to mu wychodzi (wokol krawedzi galezi widac biale obramowki)

- trwa to dwa razy dluzej

- cien lisci jest cieniem poligonow nie alpha mapy

czy JA robie cos zle czy blender nie radzi sobie z takimi rzeczami?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
chcialem wyrenderowac drzewko w blenderze,

liscie to pojedyncze poligony z alpha mapa w krztalcie liscia,

ale podczas renderingu blender najpier renderuje pien i galezie drzewa, a potem drugi raz liscie, potem sam laczy te dwie warstwy

- po pierwsze, zle to mu wychodzi (wokol krawedzi galezi widac biale obramowki)

- trwa to dwa razy dluzej

- cien lisci jest cieniem poligonow nie alpha mapy

czy JA robie cos zle czy blender nie radzi sobie z takimi rzeczami?

Ogólnie to dziwne, że robi w 2x przebiegach (czyżbyś dał im SSS?):

- Źle to Ci wyszły w takim razie tekstury/ustawienia tekstury,

- Jak wyżej - dziwne,

- Nie ustawiłeś w materiałach odbierających cień TraShadow (zaznacz to będą odbierać przezroczyste cienie).

Jak wyżej... blender sobie radzi ;].

Napisano
  • Autor

aha, dzieki za cien

- drzewko nie ma tekstury (jest biale, zwykly material)

-co zrobic zeby tego 2 razy nie renderowal? (koncowy efekt bedzie animacja w FullHD wiec zalezy mi na szybkosci)

Napisano

Wydaje mi się, że to normalne, mi czasem też renderuje na raty przy skomplikowanych materiałach itp. Jeśli chcesz szybszy rendering, musisz iść w optymalizację- mniej liści, mniejsza rozdzielczość tekstury liści, oświetlenie spotami zamiast lampami z raytracingiem, AAO zamiast RAO itd. Nie sądzę by renderowanie na raty jakoś wpływało na czas renderingu- bo i tak i tak silnik musiałby to wszystko przeliczyć.

Napisano

Zobacz czy na ten biały brzeg nie wystarczyłoby włączyć Premu pod Render, i/albo Save Buffers i Full Sample pod Output.

Możliwe też że tekstura niekorzystna i jakieś tło prześwieca, powinna być zielona nawet tam gdzie przezroczysta. Tzn. jak obrabiasz te liście w PS czy w gimpie czy gdzie tam lubisz, to podfarbuj na zielono tło naokoło liścia zanim zrobisz alfę.

A na dwie raty renderuje często, to te jakieś jego wewnętrzne przeliczenia chyba.

Napisano

To nie ma nic wspólnego z Blenderem. Po prostu renderujesz w scanline, więc przeźroczystość jest fakowana przez Zmap. Jeśli chcesz mieć cienie w porządku to tylko raytracing i odpowiednie ustawienia w cieniach raytracowanych. Zamiast się kiwać z alpha włącz sobie widok teksturowany i tak dopasuj kształt drzewk rzeby były tuż przy krawędzi drzewek w teksturze.