Jump to content

Featured Replies

Posted

Witajcie

Mam do Was pytanie: jak uzywacie proxy?

Nie pytam oczywiscie o wyrzucanie do proxy drzewek, trawek i innych obiektow, ktore wielokrotnie powtarzaja sie w scenie. Pytam jednak o to, czy np. robiac mieszkanie wyrzucacie wszystkie rzeczy do proxy, nawet te, ktore nie powtarzaja sie? Czy to cos da? Przyspieszy render czy wrecz przeciwnie?

• Replies 3
  • Views 909
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nic ci nie przyśpieszy. Zatrzymasz sobie jedynie możliwość edycji.

Proxy sprawdza się najlepiej tak jak mówisz. Drzewka, samochody. Ogólnie objekty z dużą ilością poligonów które już jako proxy kopiujesz (instance) ile tam razy chcesz.

We wnętrzach proxy jest w zasadzie aużywalne, chyba że masz małą ilośc pamięci. Pamiętam, że sam we wnętrzu użyłem proxy tylko raz, dla clotha, który miał dość gęsty subdivide, a ja wtedy pracowałem na lapku z 1GB ramu.

Co do prędkości, to jeśli dobrze kojarzę, proxy może nawet spowolnić render, ale nie jestem pewien.

• Author

Dzieki za odpowiedzi:]

Co do prędkości, to jeśli dobrze kojarzę, proxy może nawet spowolnić render, ale nie jestem pewien.

Tak jak mowisz, testowalem wlasnie niewielkie rendery z i bez proxy i rzeczywiscie czas renderu w moim przypadku nieznacznie poszedl do gory stad wlasnie moje pytanie.