Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam przymierzam sie do zmiany komputera, mysle o takim komputerze jak ponizej ale najbardziej zalaży mi na tym żeby dobrac odpowiadna karte graficzna.Komputer potrzebuje do Max+vray, co sadzicie o tym. ktos ma jakies doswiadczenia z podobnym sprzętem?

Moze jakis substytut karty w podobnej cenie?

Pod spodem przykładowy zestaw.

Inter Quad Q9550 2,83

RAM 4. GIGA

NVIDIA Quadro FX 1700 512MB

Dzieki i pozdrawiam

Damian

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeżeli max i Vray to ja bym polecił i7 i co najmniej 6 giga a najlepiej 12 giga ramu, co do grafiki się nie wypowiadam

Napisano

i7 albo czekać na i5 :) Zostawiłbym tego quada mimo, że jest wydajny po lekkim oc.

Napisano
  • Autor

Dzieki za Info właściwie to nie bralem pod uwage I7 ale patrzac na ceny to rzeczysicie moze to jest dobry pomysł szczegolnie ze az takiej duzej roznicy w cenie nie ma, a jakies opinie odnosnie karty graficznej albo jakas karta godna polecenia?

Napisano

Różnica w cenie jest przy wyborze płyty głównej :)

Sensowny zakup Motherboarda zaczyna się od 1000 zł.

Poza tym to są już płyty na DDR3 więc też drożej. No ale kręci się pięknie, chyba że nie będziesz się bawić w OC to nie ma sensu pakować się teraz w I7:)

Napisano

Kup i7 , bardzo ładnie się kręci . Ja bez problemu na boxowym wiatraku podkręciłem swojego i7 do 3,2 GHZ . Jest teraz o 76% szybszy niż Q6600 @3.12 Ghz .

Co do karty to jak nie działasz w cadzie pod xp , to w maxie fx 1700 trochę za słaby lepiej kupić coś z większym ramem i szybszy model GF np 260 / sam mam również 8800GTX 768 ramu i działa naprawdę spoko lepiej niż 9800 GTX - bardziej stabilnie i np. w cadzie wydaje mi się że szybciej. / Optymalnym rozwiązaniem jest fx 3700 jeśli nie chcesz w przyszłości w SLI pracować , dla bogatszych fx3800 2x więcej ramu i możliwość SLI . Jeżeli działasz w cadzie i pod xp , to 1700 jest dobra ze względu na stabilność i możliwości . Nie ma co patrzyć tylko na wdajność fps , ogólna praca przy przełączniu między oknami , zarządzanie paletami narzędzi , szybkościa wyboru obiektów , regeneracją obiektów 3d itd - nawet quadro 1700 bije na głowę GF . Niestety pod Vistą w cadzie już tak różowo nie wygląda - nie jest dostępny sterownik OpenGL .

W maxie 2009 z QFX5800 i driverem performance pod quadro , mam conajmniej 2 -3 x szybciej niż na 8800GTX i mam możliwość pracy bezproblemowej z większymi teksturami niż 3k.

Ogólnie polecam i7 920 i quadro FX3700 lub inną np z serii 4xxx np 4600 , którą można wyrwać za x>1000- na allegro .

Edytowane przez WIERZBA

Napisano

Nie wiem po co to parcie na quadro. Kup zwyklego geforca, zaoszczedzisz i zyskasz na wydajnosci.

Napisano

>NVIDIA Quadro FX 1700 512MB

biedna jest ta karta, kiepska przepustowosc pamieci, wiec nie wiem po co topisz tyle forsy,

ja bym za polowe tej kasy kupil szybszy procesor i wlozyl wypasionego GeForcea

Napisano

kilka posów wyżej jest ładnie opisane PO CO QUADRO SIE PRZYDAJE!! Po co za kazdym razem gadka w stylu szkoda kasy. Po coś te karty produkują i po coś taki gigant jak autodesk pozwala na kompilacje specjalnych sterów pod swoj pordukt by to wszystko trybiło. To nie jest chyt marketingowy by zrobić konia odbiorce wrzucając procek geforce z naklejka quadro i zmienionym biosem. Quadro to nie jest ten masowy krzemowy listek jak cała reszta, Czy tak trudno zrozumieć że jeżeli siedzisz w architekturze i 3d to jest to wypas wybór ? jak sie bawisz w modelowanie to luz geforce git ale problem sie pojawia jak juz masz zamiar użyć wielkich textur oraz zaczyna ci sie ciasno robic w scenie . Ludzie sprawdzajwydajnosc kart pod maxem obracając sceną i patrząc na fps WOW szczyt błyskotliwosci nieadekwatny do rzeczywistej róznicy. Porozmawiamy jak trzeba będzie tasować narzędziami oknami itp. Sprżetowa akceleracja we viewportach jet nie zaprzeczalnie lepsza :)

Nikt nie pyta czlowieka co załozył ten wątek CO MASZ ZAMIAR ROBIC NA TYM ZESTAWIE . A to jest wyznacznikiem opiniii a nie od razu ogień z tyłka że quadro to syf.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za bardzo cenne sugestie w koncu zdecydowalem na ten procek który wymienilem w poscie, napewno dodam ramu do 8 moze 16, 4 to zdecydowanie za malo, mysalem ze i7 jak podpowiadali Nvidia i Marcin ale NIESTETY:) mam ograniczone środki wiec bedzie ten, co do karty jeszcze pomysle i poszukam czegos alterntywnego. Sprzet ma mi słóżyc 70% Cad+Revit +30% Rendering V ray - głównie architektura.