Napisano 6 Kwiecień 200420 l Czesc, ostatnio chcialem sie zabrac za dodanie do prawdziwego filmu animacji startujacego a potem lecacego Xwinga. Mam tylko problem z doborem rendera..... nie wiecie jak i czym to zrobic aby model wygladal realistycznie w otoczeniu?
Napisano 11 Kwiecień 200420 l Autor tak tylko ze xwing nie byl blyszczacy zeby sie w nim co kolwkiek odbijalo....:(
Napisano 11 Kwiecień 200420 l O ile mi wiadomo mapa HDRI nie sluzy wylacznie do generowania odbic... Sluzy takze do oswietlenia sceny... Ale moge sie mylic :) Pozdrawiam...
Napisano 13 Kwiecień 200420 l Autor scena bedzie filmik ( enviorment ). xwing jest tam jedynym modelem 3d do oswietlania...
Napisano 15 Kwiecień 200420 l W takim razie nie rozumiem Twego problemu... Kazdy renderer sie do tego nadaje. Trzeba tylko miec o nim wystarczajaca wiedze ( Nie twierdze, ze ja ja posiadam :D ). Proponuje VRay\'a i zabawe z mapami HDRi... Daja naprawde dobre efekty... Pozdrawiam i zycze przyjemnej pracy...
Napisano 21 Kwiecień 200420 l hola hola... panowie! :) nie tak szybko... mr.funky... kmis16 ma rację co do tego, że każdy render sie do tego nadaje. To fakt. Aby model wygladał naturalnie w otoczeniu czeka cię kilka rzeczy... 1.po pwiersze (jeśli ujęcie jest dynamiczne i kamera się porusza) camera match moving... jeśli to tylko zdjęcie to ten etap odpada. 2.odwzorowanie światła i odbić... tu zdaj się na własny instynkt, o ile nie możesz udać się w miejsce gdzie było to ujęcie realizowane. Bo najprościej jest wziąć aparat Zorka 5 i zroibić kilka zdjęć :) Ale jeśli nie to fotomontarz w ps wrzucony do kanału odbić da radę. Co do światła to pewno że hdri jest najlepszym wyjściem, ale co jeśli nie masz? Wtedy trzeba model oświetlić wiarygodnie. Jesli słońce świeci z lewej, to daj świało z lewej. Dodaj, światło rozproszone, wiatło odbite od ziemi, może jakies dopełniające.... 3.Dopasowanie środowiska... głębia ostrości, mgła, perspektywa powietrzna, zairno filmowe... a przede wszsytkim CIENIE! Jesli to latające cudo ma rzucić cień na coś, co znajduje się w scenie to musisz chociać blokowo to ując w 3d, aby ten obiekt faktycznie mógł cienie rzucić. Potem materiał matte/shadow, który potrafi złapać tylko cienie... no i powinno to juz jako tako wyglądac.... pozdro
Napisano 8 Maj 200420 l Autor Dzieki wielkie,pokombinuje z tym. Narazie jestem na etapie modelowania ( juz koncze ) z tym ze mam maly problem z polygonami ( za duzo ich wyszlo i na moim athlonie 2,2 z 256 ram zaczyna sie ciac ale sproboje go \"odchudzic\" ) pozdrawiam
Napisano 19 Maj 200420 l Pamiętaj że możezs zawsze uzyć Proxy... (XRef objects), jesli praca zacznie spowalniać i ciążyć... pozdro