Gość kakaku Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 chce zaladowac blueprintsa na plane i nie wiem dlaczego ale nie wyswietla mi w viewporcie, w renderze wyglada ok. caly plane jest szary, a jak dodalem swiatlo to czarny... o co chodzi bo nie moge przez to modelowac:P z gory dzieki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21725 pozdr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Żeby tekstura była widoczna musisz włączyć jej wyświetlanie. Ikonka sześcianu w krate w edytorze materiałów ( Show Map in Viewport ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 wiem jak to dziala:) dzieki za zainteresowanie ale to nie dziala , wydaje mi sie ze cos w opcjach namieszalem... wyglada to tak http://img198.imageshack.us/img198/9586/beztytuupnu.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlosss Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 a zmapowałeś obiekt? chociaż i tak powinno być widać automatycznie coś no ale spróbuj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 wczesniej probowalem nie pomaga... o unwrap uvw chodzi oczywiscie?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlosss Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 uvwmap miałem na myśli :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 co prawda malo sie znam na mapowaniu ale sprobuje:P nie pomaga:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Eee,mapowanie raczej nie pomoże-plane jest automatycznie mapowany uv planar przy tworzeniu-nawet na obrazku co zamieściłeś widać że masz zaznaczone generate mapping coordinates.To materiał standard? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 tak, ale vraymaterial dizla tak samo tylko w viewporcie jest ciemniejszy szary... wczesniej pol roku siedzialem w mayi i tam bylo ze sie usuwalo jedn plik i wszystkie ustawienia jakie miala maya przywracaly sie do podstawowych, jest cos takiego w maxie? moze by pomoglo:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Wygląda na zbyt dużą mapę także Ci pamięci nie starcza na wyświetlenie w oknach widokowych - typowe dla maxa, właśnie w takim wypadku obiekty są w takim kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 (edytowane) no tez cos takiego pomyslalem ale dla mnie to troche glupie bylo to nic nie mowilem:P sprubuje zmniejszyc bo to faktycznie wielkie jest:D hura!! dziala:D pomoglo zmniejszenie obrazka 2x. dzieki wszystkim za pomoc i szybkie odp:) Edytowane 18 Sierpień 2009 przez kakaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Wygląda na zbyt dużą mapę także Ci pamięci nie starcza na wyświetlenie w oknach widokowych - typowe dla maxa, właśnie w takim wypadku obiekty są w takim kolorze. O a mi się nigdy tak jeszcze nie zrobiło,może nie miałem dużych blueprintów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Bywa czasem właśnie tak, dlatego też geniusze od maxa wymyślili coś takiego jak bitmap proxy czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi