gonzo71 Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Hmm . Zawiesza sie jeszcze komus z kolegow max podczas podgladu? Zatrzymuje sie jak przeliczy Finala. Trafi mnie zaraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLIK Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Nie wiem czy bede w stanie Ci pomóc, choć nawalczyłem sie już z vrayem, ale napisz więcej szczegółów. Wywala ci maxa, komp sie resetuje, blue screen czy tylko zwyczajna zwiecha? Może to ustawienia, może wystarczy zmniejszyć "max tree depth" w zakładce system (jesli to bład pamieci) albo grzejacy sie komp (reset kompa jesli to laptop). Napisz cos więcej to pomyślimy. dobrze rozumiem? - mówisz o liczeniu "final gather" czy jakos tak przed renderem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2009 W Mentalu jest opcja preview. W czasie jej liczenia sie zawiesza lub wywala maxa czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 W dodatku max mi sie zaczal zatykac. Randeruje obraz 800x600 w wysokich ustawieniach. Do pewnego momentu idzie ladnie poza polawa pracy zaczynaja sie problemy. Szybko zaczyna zuzywac pamiec ram (4gb) potem sie albo zawiesi albo wywali blad, ze za malo pamieci. Tak wczesniej nie mialem. Moze ktos cos podpowiedziec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 Kwestia tego, co masz w tej scenie. Dużo poly albo displaca powoduje zapchanie pamięci. Musisz zoptymalizować scenkę. Spróbuj zwiększyć ilość pamięci przydzielanej dynamicznie, nie będzie ci ładować tyle geometrii do RAMu. Czasami zwalnia to trochę rendering (loading geometry) ale w sumie będzie troche szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 moglbys powiedziec jak i gdzie zwiekszyc ilosc pamieci przydzielanej dynamicznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 W vrayu mam to w zakładce system -> Dynamic memory limit W mentalu może być podobnie, ale ja sie nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vega Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 Miałem podobną sytuację i zawieszał mi się zawsze na obrusie :) Gdy wyłączyłem disp obrusowi to wszystko pięknie zaczęło działać. Wiem, że to mkeruj napisał, ale to może być ten sam błąd co u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 disp masz na mysli mapowanie w kierunku pionowym? czy co? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi