Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam,

wygląda na to że to forum jest moją ostatnią deską ratunku :)

problem wygląda następująco: muszę zretuszować czoło aktorki bo ma 2 blizny które psują jej wygląd i narazie jedyne rozwiazanie jakie przyszło mi do głowy to healing brush w photoshopie i i robota klatka po klatce (rotoscoping'u sie nie boje :P ) ale mam wątpliwości co do ostatecznego efektu bo przygladają się ujeciom to czasami widac że nałożona "teksturka" delikatnie "pływa" po czole.... czy w AfterEffects dałoby sie to (blizne) jakos trackować i nałozyć "zdrowy" fragment skóry że to wszytko było ładnie sklejone? wolałbym zostac przy tych narzedziach bo takie "armaty" jak Nuke czy Shake to mnie narazie odstraszają :P

gdyby ktoś jeszcze podał namiary na jakies konkretniejsze tutoriale w dziedzinie retuszu filmu byłbym bardzo wdzieczny :)

pzdr

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 7,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Retusz filmu w PS? Czemu nie...

Zastosuj "Łatke", albo pędzel korygujący. Malowanie lasce po ryju to może niee.

Dobrze sklejona łatka da realistyczny efekt, a w ruchu nie powinno być problemów...

Napisano
  • Autor

a jak zrobic w AAE łatke i przypiąć ją do trackera a potem zrobic mieszanie żeby sie z oświetleniem zgadzało? bo ona obraca wtedy głową więc zmienia sie intensywnośc światła na jej twarzy.....

edit:

da sie jakoś wciągnąć tracker z AAE do PS żeby klikał dokładniej niz ja? bo generalnie na razie najlepsze rezultaty otrzymuje jeśli uda mi sie kliknąć z odpowiednim przsunieciem a w momencie gdy nie trafie odpowiednio w animacji widać że cos sie na obrazku dzieje :(

Edytowane przez Croolick

Napisano

zawsze mozesz kluczowac korekcje koloru laty, nasycenie, jasnosc etc

ja np. robilem retusz budynkow, musialem to strackowac, zrobic model 3d, oswietlic

a na koncu sie okazalo ze w trakcie nagrania zmienia sie ekspozycja kamery i

trzeba bylo i tak zrobic 2 rzeczy: ogolna korekcje koloru w osi czasu, jak i nalozyc kilka

latek dodatkowych z blendami zeby dodac w kilku miejscach podcienie ktore nie wiadomo

skad sie pojawialy (wystarczy ze cos sie odbija i swieci w strone kamery i juz wszelkie modele ida

sie bujac... trzeba recznie korygowac pod ujecie)

Napisano
  • Autor

no ale modelowanie jej twarzy akurat odpada... nie ten budżet....

musiałem poradzić sobie Healing brushem ręcznie.... w sumie to ujec było kilkanaście po kilka sekund wiec jaks sie dało wytrzymac :))

Napisano

chyziryzisusipiesi, ubiegles mnie, mialem to samo pisac :P

z tym rpzesowaniem trzeba uwazac bo nie zawsze dfobrze wychodzi, szczegolnie jak sie zle ustawi przesuniecie. ale to najlepszy sposob na usuniecie czegokolwiek z twarzy i nie tylko

poprostu tworzysz nową warstwe, przesowasz ja i maskujesz.i to wszystko. nie wiem czy AAE ma paint tool ale jak ma to mozna go uzyc i podpiac pod tracker, jak nie to mozna stworzyc jedna bitmape w szopie i podpiac pod tracker, problem z tym pojawi sie keidy w tym miejscu bedzie padal cien, wtedy bedzie trzeba robic korekcje i ja maskowac dlatego szybszy sposob i lepszy jest z przesowaniem i maskowaniem nowej warstwy tego samego pliku video

Edytowane przez Tomasz_87