Mikołaj Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Witam, Wiem, że podobne teamty ju byly. Za niedługo musze kupic laptopa i jak narazie w oko wpadły mi 2 modele i nie wiem, na który mam się zdecydowac. Toshiba Satellite A300-1NT http://www.ceneo.pl/1890292s i Lenovo sl500 http://www.ceneo.pl/2076649s przeznaczenie do grafiki 2D i 3D. Chyba, ze polecacie cos lepszego ale wydaje mi sie ze te modele to szczyt mozliwosci do 3k.
Gość Gosc Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 ja bym wzial Toshibe (z tych dwoch), zreszta wzialem juz kiedys dokladnie ten model, w promocji bez systemu (1980zl) jest bardzo tania, 4GB ram i w miare szybki procesor 2 core'owy, nadaje sie do spokojnego modelowania i podgladow renderingow (karta Radeon, w fotel to nie wgniata ale daje sie modelowac)
Ania Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Lenovo ma większą rozdzielczość przy tej samej przekątnej. Pracowałam długi czas na laptopie który miał dokładnie tą samą wielkość i rozdzielczość co ta Toshiba, i bywało ciasno. Chociaż z kolei trudno mi powiedzieć czy w Lenowie pixle nie będą zbyt gęste i drobne, to najlepiej gdzieś w sklepie porównać.
Gość Gosc Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Lenovo ma większą rozdzielczość przy tej samej przekątnej. Pracowałam długi czas na laptopie który miał dokładnie tą samą wielkość i rozdzielczość co ta Toshiba, i bywało ciasno. Chociaż z kolei trudno mi powiedzieć czy w Lenowie pixle nie będą zbyt gęste i drobne, to najlepiej gdzieś w sklepie porównać. ja pracuje na 2-ch lapkach w tej kitajskiej rozdzialce 1280x800 (na HP i wlasnie tej Toshibie) i jest dziwnawo, w pionie troche brakuje... tak ze Aniu to jest jakis argument
Touch Napisano 26 Sierpień 2009 Napisano 26 Sierpień 2009 A więc tak. Najprawdopodobniej na ceneo masz wrzucone złe zdjęcie tej Toshiby (nie jestem na 100% pewny). Seria A300 praktycznie zawsze ma obudowę na wysoki połysk i tak samo czarną błyszczącą klawiaturę o niskim profilu i co za tym idzie z bardzo drobnymi zaczepami klawiszy, które zwyczajnie się wyłamują i odpadają(!). Spotkałem się z tym już przy 3 różnych modelach z serii A300 właśnie. Dodatkowo obudowa sprawia problemy od strony praktycznej - strasznie się brudzi. Kolejną kwestią jest niemiłosierne 'mulenie' Toshib przy starcie systemu (z preinstalowaną VISTĄ, a raczej z mnóstwem dodatkowych niepotrzebnych śmieci). Dzieje się tak nawet w modelach wyższych, choćby Qosmio dla graczy w przedziale cenowym 7-9 tys zł, gdzie parametry są naprawdę wysokie, a system potrafi włączać się nawet w skrajnych przypadkach 3-5 minut. Odnośnie samego zakupu laptopa, masz teraz okres przed rozpoczęciem roku i szkolnego, i akademickiego, a to wiąże się z wieloma akcjami w sklepach ze sprzętem. W większych sieciach, w tym MM, czy Saturn zwykle co roku pod koniec sierpnia jest wyprzedaż, więc sprawdzaj ofertę, może uda Ci się coś ciekawego jeszcze dorwać w dobrej cenie. Pozdrawiam;)
Mikołaj Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Napisano 31 Sierpień 2009 Tak, zapoznałem się z minusami tej wersji Toshiby. Wiem, ze upchanych jest tam wiele tych programików, co musi opuźniac start laptopa. Myślę, że w poszukiwaniach laptopa trzeba sobie zadac pytanie: po co go kupuje? Nie dlatego, żeby wygrał konkurs piękności ale po to, by to, co jest w środku mogło sprostac moim wymaganiom. Czyli czasem trzeba na obudowę oko przymróżyc. W ostatnich dniach trochę jeszcze poszperałem po sklepach internetowych (do zakupu zostało ok. 2 tygodnie) i znalazlem podobną Toshibę z 16" i leprzym procesorem. Karta graficzna taka sama (wiem, ze w GTA 4 sobie dzięki niej nie pogram ale to nie do tego laptop ma mi sluzyc). Toshiba a350-13a. http://www.ceneo.pl/2231291s Jak na rynku nie pojawi się nic nowego, co mogło by z tym konkurowac, to ja biore.
Rekomendowane odpowiedzi