Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wiem, że podobne teamty ju byly.

Za niedługo musze kupic laptopa i jak narazie w oko wpadły mi 2 modele i nie wiem, na który mam się zdecydowac.

Toshiba Satellite A300-1NT

http://www.ceneo.pl/1890292s

i Lenovo sl500

http://www.ceneo.pl/2076649s

przeznaczenie do grafiki 2D i 3D.

Chyba, ze polecacie cos lepszego ale wydaje mi sie ze te modele to szczyt mozliwosci do 3k.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja bym wzial Toshibe (z tych dwoch), zreszta wzialem juz kiedys dokladnie ten model, w promocji bez systemu (1980zl) jest

bardzo tania, 4GB ram i w miare szybki procesor 2 core'owy, nadaje sie do spokojnego modelowania

i podgladow renderingow (karta Radeon, w fotel to nie wgniata ale daje sie modelowac)

Napisano

Lenovo ma większą rozdzielczość przy tej samej przekątnej. Pracowałam długi czas na laptopie który miał dokładnie tą samą wielkość i rozdzielczość co ta Toshiba, i bywało ciasno. Chociaż z kolei trudno mi powiedzieć czy w Lenowie pixle nie będą zbyt gęste i drobne, to najlepiej gdzieś w sklepie porównać.

Napisano
Lenovo ma większą rozdzielczość przy tej samej przekątnej. Pracowałam długi czas na laptopie który miał dokładnie tą samą wielkość i rozdzielczość co ta Toshiba, i bywało ciasno. Chociaż z kolei trudno mi powiedzieć czy w Lenowie pixle nie będą zbyt gęste i drobne, to najlepiej gdzieś w sklepie porównać.

ja pracuje na 2-ch lapkach w tej kitajskiej rozdzialce 1280x800 (na HP i wlasnie tej

Toshibie) i jest dziwnawo, w pionie troche brakuje... tak ze Aniu to jest jakis argument

Napisano

A więc tak. Najprawdopodobniej na ceneo masz wrzucone złe zdjęcie tej Toshiby (nie jestem na 100% pewny). Seria A300 praktycznie zawsze ma obudowę na wysoki połysk i tak samo czarną błyszczącą klawiaturę o niskim profilu i co za tym idzie z bardzo drobnymi zaczepami klawiszy, które zwyczajnie się wyłamują i odpadają(!). Spotkałem się z tym już przy 3 różnych modelach z serii A300 właśnie. Dodatkowo obudowa sprawia problemy od strony praktycznej - strasznie się brudzi. Kolejną kwestią jest niemiłosierne 'mulenie' Toshib przy starcie systemu (z preinstalowaną VISTĄ, a raczej z mnóstwem dodatkowych niepotrzebnych śmieci). Dzieje się tak nawet w modelach wyższych, choćby Qosmio dla graczy w przedziale cenowym 7-9 tys zł, gdzie parametry są naprawdę wysokie, a system potrafi włączać się nawet w skrajnych przypadkach 3-5 minut.

Odnośnie samego zakupu laptopa, masz teraz okres przed rozpoczęciem roku i szkolnego, i akademickiego, a to wiąże się z wieloma akcjami w sklepach ze sprzętem. W większych sieciach, w tym MM, czy Saturn zwykle co roku pod koniec sierpnia jest wyprzedaż, więc sprawdzaj ofertę, może uda Ci się coś ciekawego jeszcze dorwać w dobrej cenie.

Pozdrawiam;)

Napisano
  • Autor

Tak, zapoznałem się z minusami tej wersji Toshiby. Wiem, ze upchanych jest tam wiele tych programików, co musi opuźniac start laptopa.

Myślę, że w poszukiwaniach laptopa trzeba sobie zadac pytanie: po co go kupuje? Nie dlatego, żeby wygrał konkurs piękności ale po to, by to, co jest w środku mogło sprostac moim wymaganiom. Czyli czasem trzeba na obudowę oko przymróżyc.

W ostatnich dniach trochę jeszcze poszperałem po sklepach internetowych (do zakupu zostało ok. 2 tygodnie) i znalazlem podobną Toshibę z 16" i leprzym procesorem. Karta graficzna taka sama (wiem, ze w GTA 4 sobie dzięki niej nie pogram ale to nie do tego laptop ma mi sluzyc). Toshiba a350-13a.

http://www.ceneo.pl/2231291s

Jak na rynku nie pojawi się nic nowego, co mogło by z tym konkurowac, to ja biore.