salvage Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 Witam. Przedstawiam łatwy sposób tworzenia wytartych krawędzi. Użycie załączonego skryptu przedstawia videotutorial, który można pobrać poniżej. http://rapidshare.com/files/271861519/wornOut_tut.zip Pozdrawiam, Adam Lach.
Hynol Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 Szczerze powiedziawszy szybciej bym to pędzlem w szopie zrobił po render to texture. A poza tym wolałbym proceduralnie to pojechać - odwrócony dirt jako maska + noise w oclusion color dają radę.
Kris_R Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 No i pozamiatane ;) Hynol wjechał, dwa zdania napisał i kropka :D Hyh... ja od siebie dorzucę, że prawda jak zwykle jest gdzieś po środku. Mama na myśli to, że ludzie tworzą różne metody na osiągnięcie podobnych rezultatów po to, aby mieć wybór. Często jest to kwestia kompromisu między jedną metodą a drugą. W przypadku bitmap mamy pełną kontrolę nad przemazaniem krawędzi - możemy tu maznąć a tam zostawić i będzie dokładnie tak jak chcemy. W przypadku procedurali już tego konfortu nie ma. Jest za to prostota i szybkość. I w przypadku konieczności przygotowanie shadera na wytarte krawędzie dla 900 modeli w ciągu kilku dni proceduralne bądź skryptowane rozwiązanie weźmie górę nad render to texture + pendzelek w PS. Zatem... obu wam przyznaję rację ;) haha
Hynol Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Hehehe. No tak. Nie twierdzę że komuś nie przyda się skrypt, ani że jest zły. Kwestia wyboru. Ja napisałem jedynie jak ja bym to robił :).
Rekomendowane odpowiedzi