maniak_87 Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Witam, od tygodnia bawię się YafaRay’em i bardzo mi się spodobał, jednak mam z nim problem. Kiedy próbuję wyrenderować scenę z autem w studio całość się zawiesza i otrzymuję komunikat z win że Program blender.exe przestał działać. Natomiast konsola wypisuje coś takiego: "… starting recursive build … oops! oops! oops! oops!” Używam : Blender 2.49a; Python 2.6; YafaRay 0.1.1; Win Vista Business Dodam jeszcze, że wszystko było ok dopóki nie dodałem wymodelowanych przeze mnie opon Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki odnośnie rozwiązania tego problemu.
kellyq Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 na 95% albo z siatką jest coś nie tak być może subsurf robi ten błąd(zdejmij go zapisz plik, otwórz ponownie) albo textura na kole (jeśli jest jakaś) tymi "oops" się nie przejmuj przy dużych scenach może ich być nawet kilkanaście linijek
BLADE Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 narazie yafaray jest słabo dopracowany. mi się wysypywal jak dodawałem materiały do sceny typu glossy. scena troche wazyła jakieś 700k poly ale ramu mam na tyle. brakuje mi tez kilku opcji chociażby do materiałów np standardowo mam jeden materiał na kilka obiektów a w yafarayu ten sam materiał musze ręcznei tworzyć dla tych obiektów. co do Twego problemu to nie umiem pomóc.
maniak_87 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Napisano 31 Sierpień 2009 Hmm teksturę z koła próbowałem już usunąć ale jeszcze z subsurf spróbuję choć bez niego model nie będzie wyglądał dobrze. Może faktycznie z siatką jest coś nie tak bo w sumie model jest importowany z 3ds maxa no i siatka nie wygląda zbyt dobrze. Co prawda użyłem skrótu ctrl+alt+j i nie jest chyba aż tak źle. Póki co dzięki za podpowiedzi. Czy mogę coś jeszcze zrobić z siatką oprócz ctrl+alt+j czy pozostaje mi tylko ręczna edycja?
BLADE Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 dobrze jest dać remove doubles albo w skryptach zapodać clean mesh ale to raczej testowałem w druga strone czyli import do maxa,,,
maniak_87 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Napisano 31 Sierpień 2009 Zadziałał sposób z usunięciem subsurf z opon :D Dzięki kellyq :) A co do siatki to na pewno przetestuję jeszcze clean mesh. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi