gonzo71 Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Mam sciany zrobione przez funkcje Walls i dach budynku tez po pewnej grubosci. Wyciolem otwory okienne opcja boollen i pozostalo sporo otwartych przestrzeni, ktore widac na randrze. Jak je uzupelnic? Nie moge sobie z tym poradzic. Probowalem laczyc vertexy przez connect ale to nie wychodzi. Jest jakies rozwiazanie tego problemu? Czy wszedzie recznie musze dodawac brakujace plaszczyzny?
OGLocDogg Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Może spróbuj ProBoolean. Zaznacz jeszcze niegotowe okno. Weź ProBoolean. Ustaw na Substraction. Pick Object, którym chcesz wyciąć dziury i powinno zadziałać. Czasami Boolean i ProBoolean nie działaja tak samo.
gonzo71 Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Napisano 6 Wrzesień 2009 ale teraz juz jest za pozno uzylem boollen i musialbym budowac model od poczatku a nie o to chodzi. Pytanie moje jest jak sobie radzic z tymi brakujacymi face-ami po operacji boollen?
Wray Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Myślę, że funkcja Bridge będzie tutaj pomocna.
La R Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Siatki pod boolleana trzeba wcześniej przygotować, żeby takie właśnie buraki nie wychodziły i jest to tylko trochę szybsza metoda ( czasem dużo ) niż późniejsze jak to napisałeś uzupełnianie. Niemniej wymaga to trochę doświadczenia i wyobraźni dlatego też najlepiej i najszybciej będzie wymodelować to tradycyjnie.
gonzo71 Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Napisano 6 Wrzesień 2009 Wray>> rzeczywiscie funkcja Bridge jest troche pomocna. Nie wiesz moze czemu czasami ladnie wypelnia a czasami nie chce ? Mam takie same wyciecia zrobioone na okna i w jednym miejscu wypelnia a obok w takim samym nie chce.
gonzo71 Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Napisano 6 Wrzesień 2009 ok. Nie zawsze jest dobrze ale w sumie calkiem niezle mozna uzupelnic braki przy pomocy Bridge - dzieki
Wray Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 :) Upewnij się, że nie ma tam jakichś błędów w postaci nachodzących na siebie edge (krawędzi) itp. Generalnie, jeśli siatka jest dobra nie powinno być problemów z Bridge. Czasem trzeba coś usunąć, aby można było coś dodać, więc nie bój się klikać na Backspace lub Delete. Zawsze możesz cofnąć operacje.
Rekomendowane odpowiedzi