Skocz do zawartości

Uzupelnianie brakow po operacji boolen?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam sciany zrobione przez funkcje Walls i dach budynku tez po pewnej grubosci. Wyciolem otwory okienne opcja boollen i pozostalo sporo otwartych przestrzeni, ktore widac na randrze. Jak je uzupelnic? Nie moge sobie z tym poradzic. Probowalem laczyc vertexy przez connect ale to nie wychodzi. Jest jakies rozwiazanie tego problemu? Czy wszedzie recznie musze dodawac brakujace plaszczyzny?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Może spróbuj ProBoolean. Zaznacz jeszcze niegotowe okno. Weź ProBoolean. Ustaw na Substraction. Pick Object, którym chcesz wyciąć dziury i powinno zadziałać.

Czasami Boolean i ProBoolean nie działaja tak samo.

Napisano

ale teraz juz jest za pozno uzylem boollen i musialbym budowac model od poczatku a nie o to chodzi. Pytanie moje jest jak sobie radzic z tymi brakujacymi face-ami po operacji boollen?

Napisano

Siatki pod boolleana trzeba wcześniej przygotować, żeby takie właśnie buraki nie wychodziły i jest to tylko trochę szybsza metoda ( czasem dużo ) niż późniejsze jak to napisałeś uzupełnianie. Niemniej wymaga to trochę doświadczenia i wyobraźni dlatego też najlepiej i najszybciej będzie wymodelować to tradycyjnie.

Napisano

Wray>> rzeczywiscie funkcja Bridge jest troche pomocna. Nie wiesz moze czemu czasami ladnie wypelnia a czasami nie chce ? Mam takie same wyciecia zrobioone na okna i w jednym miejscu wypelnia a obok w takim samym nie chce.

Napisano

:)

Upewnij się, że nie ma tam jakichś błędów w postaci nachodzących na siebie edge (krawędzi) itp. Generalnie, jeśli siatka jest dobra nie powinno być problemów z Bridge. Czasem trzeba coś usunąć, aby można było coś dodać, więc nie bój się klikać na Backspace lub Delete. Zawsze możesz cofnąć operacje.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności