Napisano 14 Wrzesień 200915 l Czy jest możliwość oświetlania sceny w mentalu tak aby cienie były zależne bezpośrednio od mapy hdr? W vray'u jest do tego domelight i wszystko działa jak należy: A w mentalu próbowałem przez skylight i nie ma cienia od mapy hdr: Jak uzyskać pełne oświetlenie IBL w mentalu? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Edytowane 16 Wrzesień 200915 l przez szczery
Napisano 14 Wrzesień 200915 l No właśnie... czemu jeszcze nie uprościli tej sprawy :) ? Oczywiście, że możesz to kontrolować, wymaga to sporo czasu w ustawieniach samego FG, który jest odpowiedzialny za cieniowanie z HDR'ki... musisz dać spore nastawy. Baw się przedewszystkim interpolacją ray'sów... Nie wiem jakiego mr'a używasz, ale spod max'a 9'tki i wyżej baw się 2 parametrami: 1) Interpolate Over Num 2) Number of Rays 1 opcja jak już pewnie wiesz, jest odpowiedzialna z interpolacje shadingu w scenie im wartość niższa tym shading dokładniejszy 2 opcja odpowiada za ilość wyrzucanych raysów w scenę, możesz ją też nazwać samplingiem shadingu. Najlepiej jak pierwszej wartości nadasz liczbę 0 a rays'ów dasz od 100 - 300. Miłej zabawy.
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Autor Faktycznie, wystarczyło podnieść nieco parametry FG i zamiast ściemnienia pod obiektem pojawił się pożądany cień. Wielkie dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi wręczyć Ci pkt reputacji :) Pozdrawiam!
Napisano 14 Wrzesień 200915 l w nowszych mentalach mozna sie pobawic też irradiance particles..troche bardziej skomplikowane..ale chyba wydajniejsze. http://mrmaterials.com/jeffs-blog/91-irradiance-particles-hdrs-and-you.html
Napisano 14 Wrzesień 200915 l ;) fakt, faktem... trzeba się napocić. Ale efekty dobre daje. Density: 2 Rays: 200 Interpolation: 0 Czas: 40 min. 640x480 Pozdro
Napisano 15 Wrzesień 200915 l piknie :) choć 40 minut na czajnik to...no ale nie da się inaczej. Nie wiem czy silniki takie jak FryRender czy Maxwell nie poradziły by sobie z tematem szybciej. Warto by też rzucić okiem na cienie z hdri w Modo.