Napisano 14 Wrzesień 200915 l Witam:) Mój problem jest bardzo prosty jednak nie radzę sobie z nim. Nie mam już siły bo nie rozumiem dlaczego nie mogę tego zrobić tak jak należy. Otóż chciałem poćwiczyć materiały według tego tutoriala Jednak stanąłem w punkcie gdzie rozciąga mi teksturkę na tej zwiniętej formie a na kuli nie daje wogóle teksturki. Cały czas niby były tym samym materiałem. Na screenshocie jest pokazana różnica bo już próbowałem wszystkiego. Chciałbym aby kula miała żłobienia. Ustawiałem różnie różne parametry i nie mogę sobie z tym poradzić:( Jak zwinięta forma reaguje na to tak kula wogóle. Nie rozumiem tego. Czy byłby w stanie mi ktoś to w sposób jasny wyjaśnić? Zaznaczam iż dopiero zaczynam się bawić maxem. Co prawda miałem parę podejść ale zazwyczaj mnie zniechęcał. Teraz się zawziąłem. Jednak nie mam na to pomysłu:( Dlaczego zwiniętą formę rozciąga? Jak zmienię parametr "tilling" to pokazuje mi wtedy łączenia. Teksturę wykonałem w rozdzielczości 3000x3000. Tutaj mój screen. Pozdrawiam:)
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Po pierwsze to twoja tekstura powinna być porządnie zrobiona. Jeżeli widzisz szwy na jej krawędziach to tak niestety nie jest. Jak robisz tilling to nie dawaj tych samych parametrów co w tutku bo on dotyczył chyba kuli. Dla torus knota Tilling U powinieneś mieć większy. Jak ustawisz już bitmapkę w kanale diffuse to copy do kanału bump i wymień ją na tą właściwą czyli bump mapę. Dzięki temu wiadomo, że będą się pokrywały.
Napisano 20 Wrzesień 200915 l Dziękuję Ci serdecznie:) Poustawiałem każde osobno:) Dzięki Tobie zrozumiałem tą "całą" mechanikę:) Pozdrawiam Cię serdecznie;)