Napisano 17 Wrzesień 200915 l Witam. Temat ten może wydawać się niektórym dosyć dziwny, dlatego wyjaśnię o co mi chodzi. Czy jest sens uczenia się LightWave'a teraz, kiedy w bardzo niedalekiej przyszłości pojawi się LW Core? Czy to, co poznam w "starym" LightWavie będzie użyteczne w nowej wersji? Chciałbym uniknąć sytuacji, że kilkumiesięczna nauka będzie na nic, bo zmiany w LW Core będą tak duże, że wszystko będzie się odbywać zupełnie inaczej (no może bez przesady). Liczę na Waszą pomoc i rozwianie wątpliwości. Z góry dzięki. Pozdrawiam shosiu
Napisano 17 Wrzesień 200915 l Sens uczenia się jest zawsze. Poza tym z tą niedaleką przeszłością to tak nie do końca, minie jeszcze wiele miesięcy zanim pojawi się Core, a te wiele miesięci nauki w LW powinno dać Ci niezłe podstawy modelowania, texturowania itd... Więc jeśli chcesz to robić to nie zastanawiaj się tylko łap się za myszkę i działaj! na pewno nie pójdzie to na marne.
Napisano 17 Wrzesień 200915 l Hej nie wiem jakim zaawansowanym userem/grafikiem jesteś ale sens jest napewno bo ucząc się jakiegokolwiek programu do 3D uczysz się tak naprawdę zasad, sposobów, filozofi podejścia do sceny itp itd które obowiązują i są takie same w każdym sofcie.. A Lightwave, XSI, Maya, Max to tylko narzędzia. Jak siądziesz do jakiegokolwiek z tych programów szybko zorientujesz się, że problem nie polega na tym którą ikonkę kliknąć ale jak zrobić..
Napisano 17 Wrzesień 200915 l IMHO sensowne jest nauczyć się porządnie jednego softu, co pociąga za sobą specyficzny sposób myślenia. Uczenie się softu na potęgę nie ma sensu, dopóki nie masz w perspektywie pójścia do pracy na konkretnym sofcie. Tak, jak napisał Kulki - soft to tylko narzędzie.
Napisano 10 Listopad 200915 l no dobrze, ale tak jak Ja np.muszę szybko zacząć opanowywać program do grafiki 3d.I sam nie wiem co mam wybrać, może jakieś rady?z góry dziękuje :):D
Napisano 10 Listopad 200915 l Nie prowokuj, bylo to walkowane na forum tyle razy ze az glupio Ci odpisywac. Sciagnij wersje demo kilku roznych programow, popracuj troche i sam wybierz. Reszta przyjdzie z doswiadczeniem.
Napisano 10 Listopad 200915 l wlasnie nie prowokuj alibaby i jego 40 ludzi... co do softu to moim skromnym zdaniem naucz sie czegos z tej trojki czyli max maya xsi... wszystkie programy sa od niedawna z tej samej stodoly.... bo z lw nie wiadomo co bedzie.... newtek namiast robic nowego LW to jezdzi z nowym tricasterem dx300 po stanach i staraja sie dowartosciowac... pozdro
Napisano 10 Listopad 200915 l Nie wiem jak z przyszłością LW lub core, ale jak miałbym wybierać to wybrałbym znowu LW lub krewniaka Modo. I tak ten drugi w końcu dogoni "ojca" w możliwościach animacji. Są proste i intuicyjne.Choć nie ma takiego zaplecza jak Max (plugi lub tuty) to i tak polecam.