Skocz do zawartości

Autocad to 3d max import problem.

Khar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Spróbuj tak (jak na obrazku)

Po imporcie kliknij prawym przyciskiem na zaznaczony obiekt i "Convert to Editable Patch" a później jeszcze raz to samo tylko że do "Editable poly"

zaznacz wszystkie vertexy w obiekcie i zwelduj je jeszcze raz z małą wartością, później zaznacz wszystkie polygony i w editpoly kliknij Autosmooth.

W maxie na jakich jednostkach pracujesz? na screenie widze chyba Cale. Zaimportuj to w skali odpowiedniej.

PS. Autocad 2010 ssie ;)

clipboard02ha.jpg

• Confused 1

Dzieki za szybka odpowiedz, niestety operacje w 3d studio nie daly zadawalajacych efektow... ale wiekopomne wyrazenie "PS. Autocad 2010 ssie ;)" dalo mi do myslenia... otworzylem stara wersje pliku z filarkami i brylki zimportowaly sie bez problemu...

ciekawe co jest przyczyna..

A co do jednostek to w max i autocadzie pracuje w metrach. Akurat printscrena zrobilem w swierzo sciagnietym trialu maxa 2010, jeszcze nie wprowadzilem swoich ustawien,

Edytowane przez Khar

A jednak moj problem sie nie rozwiazal. Plik bazowy z filarami importuje sie bez problemow. Lecz gdy filarki rozmieszcze na sytuacji, zapisze nowy plik to modele znowu sa "porysowane".

Zalanczam pliczek dwg.

http://rapidshare.com/files/281695386/need_help.rar.html

Jesli bylby ktos tak dobry i mogl zerknac czy mozna cos z tym zrobic bylbym wdzieczny.

UP

Zaczolem importowac inne swoje modele i problem pojawia sie prawie wszedzie. Jak tylko bryla jest bardziej skaplikowana 3d max robi z nia sieczke (tak jak na screnach wyzej). a nigdy wczesniej mi sie to nie przytrafilo. Zaczynam zastaanwiac sie czy cos w usatwieniach nie mam namieszane w cadzie albo w 3d maxie. Jesli ktos ma jakis pomysl bardzo prosze o pomoc.

Edytowane przez Khar
UP

Gość milosz125

Witam

Mam także problem z importem krzywych z acada do 3d studio.

Chcę narysować krzywą w cadzie, którą później obrócę komendą Lathe w 3d studio.

Rysuję linię lub polinię w Cadzie i eksportuję ją do 3ds. Tam używam lathe i jest problem bo stworzona bryła błędnie się renderuje.

Gdy w cadzie tworzyłem region (zamknięty kształt- profil, ktory po obroceniu tworzył szklankę o jakiejś tam grubości ścianki) i eksportowałem go do 3ds problemu nie było.

Czasem jednak potrzebna jest mi krzywa i wtedy są problemy.

Pozdro

Gość milosz125

Hej chodziło mi właśnie żeby zrobić bryłę obrotową z niezamkniętej linii.

1. jeśli rysuję linię w cadzie (niezamkniętą) np. jakiś prosty kształt typu trzy połączone linie prostopadłe (taki kwadrat bez jednego boku) i nastepnie używam na tym komendę "lathe" to wychodzi walec, który jednak niepoprawnie się renderuje.

2. Jeśli taki sam kształt zrobię w cadzie , tyle że nadam mu grubość i tworzę zamknięty region to w maxie nie mogę na tym kształcie użyć komendy lathe.

Pozdro