Khar Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Witam, mam problem z przenisieniem modelu z autocada do 3d maxa. probowalem importem, file link menagerem . za pomoca plikow dwg jak i dxf. Zroznymi ustawieniami podizalu powierzchni krzywych itp itd. Efekt zawsze jst taki sam http://pokazywarka.pl/6wpz0r/ Ma ktos moze jakis pomysl zeby zadzialalo poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Spróbuj tak (jak na obrazku) Po imporcie kliknij prawym przyciskiem na zaznaczony obiekt i "Convert to Editable Patch" a później jeszcze raz to samo tylko że do "Editable poly" zaznacz wszystkie vertexy w obiekcie i zwelduj je jeszcze raz z małą wartością, później zaznacz wszystkie polygony i w editpoly kliknij Autosmooth. W maxie na jakich jednostkach pracujesz? na screenie widze chyba Cale. Zaimportuj to w skali odpowiedniej. PS. Autocad 2010 ssie ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 To co Marcin pisze z tym, że WELD i AUTO-SMOOTH przy imporcie możesz wyłączyć, i tak robisz to później "ręcznie". Surface Deviation 1m? Ja dałbym mniejszy chyba że to wieżowiec :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Surface Deviation 1m? Ja dałbym mniejszy chyba że to wieżowiec :) To fakt, miałem ustawienia z modelu wcześniej i zostały :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Khar Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2009 (edytowane) Dzieki za szybka odpowiedz, niestety operacje w 3d studio nie daly zadawalajacych efektow... ale wiekopomne wyrazenie "PS. Autocad 2010 ssie ;)" dalo mi do myslenia... otworzylem stara wersje pliku z filarkami i brylki zimportowaly sie bez problemu... ciekawe co jest przyczyna.. A co do jednostek to w max i autocadzie pracuje w metrach. Akurat printscrena zrobilem w swierzo sciagnietym trialu maxa 2010, jeszcze nie wprowadzilem swoich ustawien, Edytowane 17 Wrzesień 2009 przez Khar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Khar Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2009 (edytowane) A jednak moj problem sie nie rozwiazal. Plik bazowy z filarami importuje sie bez problemow. Lecz gdy filarki rozmieszcze na sytuacji, zapisze nowy plik to modele znowu sa "porysowane". Zalanczam pliczek dwg. http://rapidshare.com/files/281695386/need_help.rar.html Jesli bylby ktos tak dobry i mogl zerknac czy mozna cos z tym zrobic bylbym wdzieczny. UP Zaczolem importowac inne swoje modele i problem pojawia sie prawie wszedzie. Jak tylko bryla jest bardziej skaplikowana 3d max robi z nia sieczke (tak jak na screnach wyzej). a nigdy wczesniej mi sie to nie przytrafilo. Zaczynam zastaanwiac sie czy cos w usatwieniach nie mam namieszane w cadzie albo w 3d maxie. Jesli ktos ma jakis pomysl bardzo prosze o pomoc. Edytowane 23 Wrzesień 2009 przez Khar UP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Khar Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2009 W pokazywarce zamiescilem probne rendery z opisanym problemem. http://pokazywarka.pl/xcyrfu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Khar Napisano 23 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Problem udalo mi sie rozwiazac. Pracowalem na ukladzie globalnym z autocada. Cala scene mialem dosc daleko od poczatku ukladu wspolrzednych. Po przesunieciu sceny do poczatku uklady rozwiazalo sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość milosz125 Napisano 9 Wrzesień 2010 Share Napisano 9 Wrzesień 2010 Witam Mam także problem z importem krzywych z acada do 3d studio. Chcę narysować krzywą w cadzie, którą później obrócę komendą Lathe w 3d studio. Rysuję linię lub polinię w Cadzie i eksportuję ją do 3ds. Tam używam lathe i jest problem bo stworzona bryła błędnie się renderuje. Gdy w cadzie tworzyłem region (zamknięty kształt- profil, ktory po obroceniu tworzył szklankę o jakiejś tam grubości ścianki) i eksportowałem go do 3ds problemu nie było. Czasem jednak potrzebna jest mi krzywa i wtedy są problemy. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekd Napisano 9 Wrzesień 2010 Share Napisano 9 Wrzesień 2010 sprawdz czy polilinia jest zamknieta w cadzie, zaznacz wszystkie vertexy splajnu w maxie i je weld pobaw sie ustawieniami lathe ew. nałóż modyfikator normal na tą bryłę. albo shell mały cos z tego pomogło? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość milosz125 Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Hej chodziło mi właśnie żeby zrobić bryłę obrotową z niezamkniętej linii. 1. jeśli rysuję linię w cadzie (niezamkniętą) np. jakiś prosty kształt typu trzy połączone linie prostopadłe (taki kwadrat bez jednego boku) i nastepnie używam na tym komendę "lathe" to wychodzi walec, który jednak niepoprawnie się renderuje. 2. Jeśli taki sam kształt zrobię w cadzie , tyle że nadam mu grubość i tworzę zamknięty region to w maxie nie mogę na tym kształcie użyć komendy lathe. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi