Napisano 17 Wrzesień 200915 l Witam, mam problem z przenisieniem modelu z autocada do 3d maxa. probowalem importem, file link menagerem . za pomoca plikow dwg jak i dxf. Zroznymi ustawieniami podizalu powierzchni krzywych itp itd. Efekt zawsze jst taki sam http://pokazywarka.pl/6wpz0r/ Ma ktos moze jakis pomysl zeby zadzialalo poprawnie?
Napisano 17 Wrzesień 200915 l Spróbuj tak (jak na obrazku) Po imporcie kliknij prawym przyciskiem na zaznaczony obiekt i "Convert to Editable Patch" a później jeszcze raz to samo tylko że do "Editable poly" zaznacz wszystkie vertexy w obiekcie i zwelduj je jeszcze raz z małą wartością, później zaznacz wszystkie polygony i w editpoly kliknij Autosmooth. W maxie na jakich jednostkach pracujesz? na screenie widze chyba Cale. Zaimportuj to w skali odpowiedniej. PS. Autocad 2010 ssie ;)
Napisano 17 Wrzesień 200915 l To co Marcin pisze z tym, że WELD i AUTO-SMOOTH przy imporcie możesz wyłączyć, i tak robisz to później "ręcznie". Surface Deviation 1m? Ja dałbym mniejszy chyba że to wieżowiec :)
Napisano 17 Wrzesień 200915 l Surface Deviation 1m? Ja dałbym mniejszy chyba że to wieżowiec :) To fakt, miałem ustawienia z modelu wcześniej i zostały :)
Napisano 17 Wrzesień 200915 l Autor Dzieki za szybka odpowiedz, niestety operacje w 3d studio nie daly zadawalajacych efektow... ale wiekopomne wyrazenie "PS. Autocad 2010 ssie ;)" dalo mi do myslenia... otworzylem stara wersje pliku z filarkami i brylki zimportowaly sie bez problemu... ciekawe co jest przyczyna.. A co do jednostek to w max i autocadzie pracuje w metrach. Akurat printscrena zrobilem w swierzo sciagnietym trialu maxa 2010, jeszcze nie wprowadzilem swoich ustawien, Edytowane 17 Wrzesień 200915 l przez Khar
Napisano 18 Wrzesień 200915 l Autor A jednak moj problem sie nie rozwiazal. Plik bazowy z filarami importuje sie bez problemow. Lecz gdy filarki rozmieszcze na sytuacji, zapisze nowy plik to modele znowu sa "porysowane". Zalanczam pliczek dwg. http://rapidshare.com/files/281695386/need_help.rar.html Jesli bylby ktos tak dobry i mogl zerknac czy mozna cos z tym zrobic bylbym wdzieczny. UP Zaczolem importowac inne swoje modele i problem pojawia sie prawie wszedzie. Jak tylko bryla jest bardziej skaplikowana 3d max robi z nia sieczke (tak jak na screnach wyzej). a nigdy wczesniej mi sie to nie przytrafilo. Zaczynam zastaanwiac sie czy cos w usatwieniach nie mam namieszane w cadzie albo w 3d maxie. Jesli ktos ma jakis pomysl bardzo prosze o pomoc. Edytowane 23 Wrzesień 200915 l przez Khar UP
Napisano 18 Wrzesień 200915 l Autor W pokazywarce zamiescilem probne rendery z opisanym problemem. http://pokazywarka.pl/xcyrfu/
Napisano 23 Wrzesień 200915 l Autor Problem udalo mi sie rozwiazac. Pracowalem na ukladzie globalnym z autocada. Cala scene mialem dosc daleko od poczatku ukladu wspolrzednych. Po przesunieciu sceny do poczatku uklady rozwiazalo sprawe.
Napisano 9 Wrzesień 201014 l Witam Mam także problem z importem krzywych z acada do 3d studio. Chcę narysować krzywą w cadzie, którą później obrócę komendą Lathe w 3d studio. Rysuję linię lub polinię w Cadzie i eksportuję ją do 3ds. Tam używam lathe i jest problem bo stworzona bryła błędnie się renderuje. Gdy w cadzie tworzyłem region (zamknięty kształt- profil, ktory po obroceniu tworzył szklankę o jakiejś tam grubości ścianki) i eksportowałem go do 3ds problemu nie było. Czasem jednak potrzebna jest mi krzywa i wtedy są problemy. Pozdro
Napisano 9 Wrzesień 201014 l sprawdz czy polilinia jest zamknieta w cadzie, zaznacz wszystkie vertexy splajnu w maxie i je weld pobaw sie ustawieniami lathe ew. nałóż modyfikator normal na tą bryłę. albo shell mały cos z tego pomogło? pzdr
Napisano 19 Wrzesień 201014 l Hej chodziło mi właśnie żeby zrobić bryłę obrotową z niezamkniętej linii. 1. jeśli rysuję linię w cadzie (niezamkniętą) np. jakiś prosty kształt typu trzy połączone linie prostopadłe (taki kwadrat bez jednego boku) i nastepnie używam na tym komendę "lathe" to wychodzi walec, który jednak niepoprawnie się renderuje. 2. Jeśli taki sam kształt zrobię w cadzie , tyle że nadam mu grubość i tworzę zamknięty region to w maxie nie mogę na tym kształcie użyć komendy lathe. Pozdro