Napisano 8 Kwiecień 200420 l Elo! Mam mały problem (troche lamie ... wiem:-)) Mam fragment obiektu jak na rysunku niżej (przekonwertowany do Editable Poly) Chodzi o to, że po usunięciu krawędzi zaznaczonej na ryskunku (czerowna strzałka :-)) zostaje dziura i po załataniu jej Edit Geometry->Create dalej ta krawędź zostaje. Jak więc załatać tą dziure ale żeby po tej operacji tej krawędzi nie było. Musi zostać jednolity polygon. (???) Za wszelkie inforacje serdecznie dziemksf ....
Napisano 8 Kwiecień 200420 l Przekonwertuje na editable mesh i po zaznaczeniu tej krawędzi zaznacz \"invisible\".
Napisano 8 Kwiecień 200420 l Autor ale chodzi o jej calkowite usuniecie ..... bo jak dam invisible to jak przekonvertuje do poly to krawedz dalej jest widoczna...
Napisano 8 Kwiecień 200420 l Autor zaznaczam tą krawedz (w editable poly) i daje remove i nic sie nie dzieje :( tam trzba jakies warosci podac czy co?
Napisano 11 Kwiecień 200420 l To proste - włącz sobie opcje EDIT TRIANGULATION w trybie Poly / Polygon to bedziesz widział i wiedzial dlaczego usuniecie tej krawedzi powoduje usuniecie scianki. Ta krawedz tworzy zbyt ostry naroznik i jej usuniecie powoduje, ze program nie bedzie mial jak stworzyc poligona (ktory zawsze bazuje na trojkatach) aby zachowac \"łamanie\" kształtu obiektu w tym miejscu. A bardziej fachowo - Flatness limit dla takiego poligona jest PRZEKROCZONY zbyt duzym kątem zagiecia. Max nie ma mozliwosci ustawiania / zwiekszania tego limitu, ma go np LW, jednak nie mozna przekraczac pewnych wartosci progowych - tu tak czy inaczej zostałyby przekroczone... Nie probuj nigdy usuwac takich \"granicznych\" krawedzi bo one opisuja ksztalt obiektu i nie da sie ich usuwac. Bardzo namieszalem z wyjasnieniem ale tak to jest:) pozdr Marek
Napisano 11 Kwiecień 200420 l Autor wieeeeeeeeelkie dzieki MareG - to wyjasnilo mi wszystko, fachowa porada, jeszcze raz thx