Napisano 21 Wrzesień 200915 l Witam! Czy moglby mi ktos z tym pomoc? Nie mam juz pomyslow skad ten blad. Do pewnego czasu wszystko bylo ok. Teraz gdy renderuje zaraz po light cache'u i prepass'ach Vray zaczyna renderowac wszystko na niebiesko. Wszystkie kanaly w oknie rendera sa wlaczone, w Color Mapping nic nie przestawialem, w Environment takze nic nie robilem z ekspozycja. Taki sam efekt jest z Perspective jak i z kamery vray'owskiej. Glowie sie i probuje a nadal jest to samo:/ Z gory dzieki za odp. Pozdrawiam
Napisano 21 Wrzesień 200915 l Autor Kanaly mam zaznaczone wszystkie. Irradiance mam jako primary a dwoch Irradiance chyba ustawic nie moge, czy moze jednak? Juz mam! Mialem zaznaczone Show Samples w rollucie Adaptive DMC. A tak swoja droga...czesto czytam o Quasi Monte Carlo, ze mozna go uzywac jako Primary bounces na przyklad. Jest on lepszy od Irradiance z Light cache? U mnie tego nie ma. Jest tylko Photon map, Brute force i Light cache. Z czego to wynika? Edytowane 21 Wrzesień 200915 l przez wezyr512
Napisano 21 Wrzesień 200915 l expozycji jakiejś maxowej/mentalowej nie włączyłeś? \w enviroment nie masz żadnych efektów? pobaw się ptaszkami, opcjami w sensie tymi co można ticknać w LC i IRR, pamiętam że coś powodowało podobne problemy. albo spróbuj wyłączyć wogóle GI i sprawdź co się stanie
Napisano 21 Wrzesień 200915 l Autor To w tym wypadku Brute powinien byc na secondary czy primary? Jaki moze byc powod ze nie mam w ogole QMC do wyboru?
Napisano 21 Wrzesień 200915 l Brute Force to właśnie QMC - po prostu w pewnej wersji zmienili nazwę. Jako secondary bounces silnik ten jest mało wydajny względem Light Cache, który niejako "z urzędu" oblicza nieskończoną ilość odbić (teoretycznie, a praktyce liczy tak długo, aż kolejne obliczenia mają pomijalnie mały wpływ). Plusem jego jest to, że nie generuje żadnych artefaktów, ale odpowiednio wysoko nastawiony LC też nie będzie, a oszczędność czasu spora. Zatem: secondary - trzymaj się LC, primary - QMC/Brute lub IrrMap.
Napisano 22 Wrzesień 200915 l Autor Dzieki panowie!! Dobrze jest sie czegos nowego nauczyc a jeszcze lepiej jak ktos przetlumaczy te profesjonalne opcyjki na "chlopski rozum". Pozostaje mi to wszystko sprawdzic:) pozdrawiam