Napisano 22 Wrzesień 200915 l 1. symetry. To co jest oczywiste w innych softach (Alias, C4d...) Mam dwie polowki, prawa i lewa. Robie operacje (na Nurbs lub Mash) na prawej polowie i automatycznie wszystko przenosi sie na lewa polowe. Czyli jak np. jakis punk masha, prawej polowki przesowam o jakas wartosc to automatycznie odpowiadajacy mu punkt lewej polowki przesowa sie o taka sama wartosc w kierunku zgodnym z symetria. Jezeli cos takiego istnieje to nie rozumiem dlaczegoo jest tak schowane, ze nie mozna tego znalezc:( No a jezeli nie ma takiej mozliwosci to wielka szkoda:(( 2. Jak moge oddokowac palety (UI Elements) i poukladac sobie je na drugim monitorze? Obecnie taka mozliwosc oferuja nawet najtansze softy a operacje taka przeprowadza sie intuicyjnie. Poszukam cos pod haslem UI Elements, ale jezeli ktos z was zdradzi mi jakis sposob to bede zobowiazany za podpowiedz pozdra
Napisano 22 Wrzesień 200915 l zaczne od konca. ad 2. Mozna odpiac Attribute Editor, Outlinera, Layer Managera i Tool Settings. Robi sie to w Window > Settings/Preferences > Preferences > Interface preferences 1. Symetrie mozna zrobic duplikujac polowke z zaznaczonym Instance i mirrorem (przeskalowaniem na minus po jednej z osi).
Napisano 22 Wrzesień 200915 l Autor Szukalem w ksiazce i nic na ten temat nie znalazlem. Zaczalem eksperymentowac w ustawieniach interface preferences w nadziei, ze uda mi sie osiagnoc nieco wiecej niz to co mi zasugerowales (odnosnie palet, bo reszty ju nie jestem w stanie sprawdzic) i doprowadzilem do tego, ze nie mam zadnych palet!!!:( Nie mam nawet glownego menu gdzie moglbym pod display przywolac wszastkie UI elements. Mam tylko szare okienko i nic wiecej. probowalem roznych wariacji klawiatorowa myszkowych i jedyne co mi sie udalo to przywolac menu samego okienka. To niestety nie pomoglo mi aby dojsc gdzies dalej. Tak wiec nadal mam szare okienko i tylko reakcje na klawisz "8" i "m" jak rowniez control i shif. ale to wszystko RRRRAAAATTTTUNNNKU
Napisano 22 Wrzesień 200915 l skasuj katalog My Documents\maya\\prefs , czy jakos tak;) Ponad to co napisalem nic nie pozmieniasz w UI i nie bardzo wiem po co chcialbys to robic.
Napisano 22 Wrzesień 200915 l Autor Masz adekwatnego nika:) Zostalem przez ciebie reanimowany. Wielkie dzieki!!! Co do reszty. jestem przyzwyczajony do wygody. W Cinemie pracowalem dosc dlugo. Tam bylem ustawiony tak, ze na glownym monitorze mialem tylko workspace a wszystkie palety byly przezucone na drugi monitor (czasem i na trzeci:) ). W tedy masz super komfort pracy i wykorzystujesz cala powierzchnie monitora do tego co istotne, czyli do niuansow takich jak kompozycja podczas ruchu kamery, czy pracowanie z malymi detalami w kontekscie jakiegos duzego. Szkoda, ze majka jest tu ntroche nie na czasie. Jeszcze raz wielkie dzieki za uratowanie mi zycia i za ten tip z symetria. Dziala pozdry
Napisano 22 Wrzesień 200915 l Symetry- wciskasz i trzymasz "w" (skrót do translate) i w miedzy czasie we viewporcie LKM - makringmenu które się rozwinie ma na liście Relfection - to Twoja symetria. Domyślnie po instalacji majki jest włączona. Co do 2 punktu - nie za bardzo wiem o co chodzi. Majka większość rzeczy ma na pływających oknach, więc możesz sobie je rozstawić jak chcesz. Jeśli cokolwiek z UI Ci zniknie - CTRL+Space załatwi sprawę :) to jak Maxowe przejście do ExpertMode :) PS: Od majki możesz wszystko odpiąć - łącznie z ChannelBoxem - trzeba tylko poszukać skryptów na Highendzie. Ostatnio używam tearoffChannelBox bo miniChannelBox z którym pracowałem do tej pory nie działa w linuxie ;) Majka jest bardzo elastyczna i wygodna .... tylko sam sobie musisz ją wymościć. Bez znajomości podstaw mela będzie ciężko ;) PS2: jeszcze dodam, oderwane okna otworzysz przez Window z górnego paska. Warto porobić sobie skróty, albo makringmenu do komend które wtedy Majka wykonuje. Edytowane 22 Wrzesień 200915 l przez asblaze
Napisano 22 Wrzesień 200915 l Reflection dziala tylko na transformacji istniejacych juz componentow AFAIK. Chyba, ze cos sie zmienilo.