Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam zamiar z kolegami zrobić taki amatorki film wojenny :) Z wykorzystaniem czołgu 3d ( jakoś go do tego filmu wkleić ). Ale nie o to chciałem się zapytać. Czy da się jakoś podporządkować obiekt do obiektu. Chodzi mi o to, że np. koło zrobiłem z 3 osobnych elementów ponieważ nie dał bym rady otexturować tego. Czy jednak muszę je połączyć. Samo z siebie wychodzi, że chyba trzeba je w jakiś sposób podporządkować ponieważ koła i gąski muszą się obracać. Wiem, że to co piszę to tak chaotycznie :) A więc tak:

1. Czy da się jakoś podporządkować obiekt do obiektu?

2. Jak zanimizować kręcenie się kół i gąsienice?

No i trzecie. Czy ktoś wie jak wkleja się taki czołg do filmu ?

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=61644

Na sieci są też odpowiednie tutki.

Co do wklejanki -np. renderujesz na zielonym tle i after effects.

EDIT Sorry, teraz zobaczyłem jaki soft.

Wujek google.

http://download.blender.org/documentation/oldsite/oldsite.blender3d.org/166_Blender%20tutorial%20Tank%20tracks.html

Edytowane przez PICsell

Napisano
  • Autor

Z tego co przecztałem to tam pisze o jakiś programach a nie o blenderze. Ale za to znalazłem takie coś:

Czy to będzie dobre? Co prawda to jest tylko animacja gąsek zostają jeszcze kółka.

No ubiegłeś mnie :) Teraz musze poszukać coś do kół.

Napisano

Najprościej użyć parentingu z odpowiednim ustawieniem originu obiektu podporządkowanego. Najtrudniej będzie z gąsienicami.

Napisano
  • Autor

Pd dawna myślałem nad tą książką i czytając spis streści zauważyłem, że jest tam wszystko czego potrzebuje. Mam jeszcze pytanie co do samej książki czy ktoś się orientuje co jest na DVD ?

Aha jeszcze jedno szukam i szukam. Czy w internecie jest może gdzieś fotka m1a2 Abrams galileusa? Wiem, że na innym forum była relacja z budowy lecz tam już fotek nie ma.

Edytowane przez piotrek2142

Napisano
Pd dawna myślałem nad tą książką i czytając spis streści zauważyłem, że jest tam wszystko czego potrzebuje. Mam jeszcze pytanie co do samej książki czy ktoś się orientuje co jest na DVD ?

intalator blendera 2.45 i 2.46 renderery (yafaray kerkythea ) pliki blend do rozdziałów 2,3 i 4 tekstury 3 skrypty pythona i jeszcze pare śmieci :)

Aha jeszcze jedno szukam i szukam. Czy w internecie jest może gdzieś fotka m1a2 Abrams galileusa? Wiem, że na innym forum była relacja z budowy lecz tam już fotek nie ma.

tu jest render z pliku z rozdziału 4.3, nie chce mi się szukać lepszego ujęcia :P

Napisano
  • Autor

Mmmm ten render narobił mi smaka :) A tak na serio myślę, że książka pomoże mi z czołgiem. A teraz kolejne pytanie czy ktoś orientuje się (zna jakieś strony) jak połączyć czołg z filmem.

Szczuro mam jednak ogromną prośbę o lepszy render :) Zalerzało by mi na takim gdzie czołg jest dobrze oświetlony i widać go do boku ( ale nie tylko sylwetkę ) albo coś innego tylko aby był on widoczny :)

Z góry dzięki.

Edytowane przez piotrek2142

Napisano

wiem co jest lekarstwem na twoje zmartwienia:) ale to nie taka łatwa sprawa

polecam przestudiować 19 wydanie blendermag, w dodatkowych plikach jest rig caterpillar soft track który może posłużyć do nauki, jak również demonstracyjna animacja jak gąsienice pracują w terenie

http://blenderart.org/issues/

Napisano
  • Autor

Na pewno tańszym niż książka lecz postanowiłem ją kupić, nawet ze względu na to, że mój angielski to podstawy.

Napisano
Mmmm ten render narobił mi smaka :) A tak na serio myślę, że książka pomoże mi z czołgiem. A teraz kolejne pytanie czy ktoś orientuje się (zna jakieś strony) jak połączyć czołg z filmem.
z darmowych camera trackerów znam voodoo i icarusa, z tym że ten drugi został zamrożony i rozwija się dalej komercyjnie, przymierzam się do zrobienia tutka o tym ale nic nie obiecuje ;)

Szczuro mam jednak ogromną prośbę o lepszy render :) Zalerzało by mi na takim gdzie czołg jest dobrze oświetlony i widać go do boku ( ale nie tylko sylwetkę ) albo coś innego tylko aby był on widoczny :)

Z góry dzięki.

jak już mówiłem, nie chce mi się :P ale może coś wysmaruje wieczorem jak będe miał siłe;)
Napisano
  • Autor

Jak byś zrobił ten render to już by było super :) A jeszcze jak bys zrobił tutka to by było 7 niebo :)