Napisano 30 Wrzesień 200915 l Jak zrobić w blend 3d, żeby jakiś obiekt poruszał się wokół centrum innego obiektu w stałej odległości.Obiekt ten nie powinien być zwrócony w jego stronę więć =track to= odpada (zresztą próbowałem i niedziała).Nie chodzi mi również zeby poruszł sie po krzywej. Chcę poprostu zaznaczyć =cube= RMB pres G pomachać myszką a ten cube ma okrążać po różnych "orbitach" centrym innego obiektu. Było by miło gdyby dało się to zrobić tylko za pomącą constreins, bez pomocy armatury.
Napisano 30 Wrzesień 200915 l shrinkwrap constraint pomoże utrzymać odpowiednią odległość od danego obiektu
Napisano 30 Wrzesień 200915 l Autor Myślałem, że to tylko do ubrań. Jak ustawić opcje, coś tam niby mi wyszło, ale przy okazji zniekształciło siatke
Napisano 30 Wrzesień 200915 l bo musisz dać ten constraint do np. empty'ego a dopiero do niego sparentować obiekt który ma się obracać po tych orbitach pobaw się ofsetem, on ustala odległość od mapowanego obiektu
Napisano 30 Wrzesień 200915 l daj empty w centrum stałego obiektu, zparentuj ruszany obiekt do empty, i zanimuj obrót empty. alternatywnie kości z Limit Distance Constraint, z opcją Clamp Region: Surface (wtedy możesz animować pozycję przez G, nie obrót)
Napisano 30 Wrzesień 200915 l Problem jest dziwnie sformułowany. Ma w końcu orientować się w kierunku czego? Jeśli ma się kręcić wokół innego obiektu, a nie zmieniać orientacji względem świata to normalny parent plus constrain copy rotation do jakiegoś nieruchomego Empty. Jeżeli ma być w stałej odległości od centrum to constrain limit distance.
Napisano 30 Wrzesień 200915 l Autor dac77 bawie sie już jakieś 3dni constreins'ami i dopiero teraz zauważyłem opcje limit distance. Oto mi chodziło. Dzięki wszystkim za pomoc Edytowane 30 Wrzesień 200915 l przez duff