Napisano 12 Październik 200915 l Witam Mam nadzieje, ze wystarczy wytlumacznie bez screenow. Sprobuje jak najkrocej ;] W momencie kiedy probuje rozpiac hisolver pomiedzy dwoma helperami za pomoca position constraint powoduje on skalowanie trzeciego helpera i tym samym pomniejszenie calego modelu. Moze da sie jakos zablokowac to skalowanie ? Problem wynikl z tego tutka : http://cg.tutsplus.com/tutorials/3d-art/create-an-advanced-drifting-car-rig-in-3ds-max-day-1/ w 39 minucie chodzi o helpera ktory jest na dole i podpiety jest do body samochodu, skaluje mi sie w momencie kiedy gorny helper podpinam za pomoca position constraint .....
Napisano 14 Październik 200915 l No doszedłem do tego miejsca w tutorialu i potwierdziły się moje przypuszczenia. Musiałeś przeskalować któryś dummy. U faceta - każdy tworzony Dummy ma skale "1" czyli skale naturalną przy tworzeniu. Wielkość Dummy jest nadawana podczas tworzenia, a nie przez skalowanie. Rozwiązania są 2: 1. odlinkuj mesh samochodu - przeprowadź akcję z constreinami i dopiero wtedy przylinkuj ponownie bryłę do Dummy. 2. znajdź przeskalowany dummy albo line i zresetuj skale (reset Xform) to jest albo w dziale Controlls albo w Hierarchy ( o ile pamiętam) a jeśli nie tam - to na pewno w Helpie maxa :). To tylko teoria - sprawdź w praktyce :)