Lucas Napisano 17 Październik 2009 Napisano 17 Październik 2009 W Belnderze postanowiłem renderować Yafarayem. Niestety obserwuję coś dziwnego podczas renderowania obiektów z materiałem Glossy. Cień własny jest ok, natomiast rzucony - nie dość, że jest biały to dodatkowo widać go po drugiej stronie obiektu, która właściwie powinna być ciemna :/ Efekt w załączniku. Wszystko działa ok jeśli obiekt jest w pełni zamknięty, jednak ponieważ taki np. samolot jest bardziej zrobiony z powierzchni, trochę upierdliwe byłoby cały czas nadawać mu grubość, żeby się dobrze renderowało.
Matchias Napisano 24 Październik 2009 Napisano 24 Październik 2009 Lucas jak masz materiały w yafarayu poustawiane? i z jakimi ustawieniami renderujesz?
Lucas Napisano 24 Październik 2009 Autor Napisano 24 Październik 2009 Ustawienia materiału właściwie zostawiłem bez zmian. Szukałem w googlach ale niestety słabo opisany jest ten problem a jedyne rozwiązanie jakie widziałem to właśnie nadanie grubości.
Lucas Napisano 3 Listopad 2009 Autor Napisano 3 Listopad 2009 Tak, są w porządku, doublesided jeszcze sprawdzałem ale chyba nie ma to znaczenia dla Yafaraya.
Lucas Napisano 3 Listopad 2009 Autor Napisano 3 Listopad 2009 No to problem rozwiązany:) Był to jednak bug YafaRaya, zainteresowanych odsyłam poniżej (gdzieś jest link do nowszej, nieoficjalnej wersji) Wątek na blenderowni ->http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=6580.0
Rekomendowane odpowiedzi