pawe3 Napisano 19 Październik 2009 Napisano 19 Październik 2009 Witam ponownie. Mam obiekt. Chce przesunac jeden z jego punktow. Oczywiscie, ze wchodze na modus "select by component typ", aktywuje ten taki kwadracik i zabieram sie do przesowania punktow. Na dole widze jak wartosci xyz zmieniaja sie. To widze, ale... nie znalazlem nigdzie mozliwosci wpisania rzadanych wartosci, tak jak to sie ma w przypadku obiektu czy pivota. Jak sobie z tym poradzic. Pozdrowka
pawe3 Napisano 21 Październik 2009 Autor Napisano 21 Październik 2009 (edytowane) Czyzby to bylo w Mayi niemozliwe? No to inne pytanie. Przerabiam z ksiazki tutka z kaskiem. Co robie zle? Chodzi o ustawienie krawedzi masha w jednj lini tak jak to jest opisane w temacie: To align edges on the helmet mesh Punkt 5 U mnie niestety, jakkolwiek „snapuje” sie do „grid” to jednak sie nie „alignuje”. Linia „masha” jest tak samo krzywa jak byla. Dodam, ze probowalem z ustawianiem „Move tool” raz z „Retain component spacing” a raz bez i jest bez roznicy, a wg. Opisu powinna byc. Co robie nie tak? pozdrowka Edytowane 21 Październik 2009 przez tweety formatowanie tekstu
piszpan Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Do przesuwania vertexa/obiektu o określoną wartość zobacz to co podkreślone na żółto w załączniku Co do drugiego posta to robisz tak jak napisali? 5. In the top view, click-drag the blue arrow on the Move Tool manipulator downwards a small distance. The edge loop immediately snaps to a lower grid line. It is not positioned at the location you want, but all of the edges in the loop you selected are now aligned to each other. Nie zapomnij, że po wybraniu interesujących cię krawędzi musisz wybrać move tool (klawisz w na klawiaturze) i delikatnie przesunąć w lewo lub w prawo i wtedy wyrówna do siatki. pozdro
pawe3 Napisano 21 Październik 2009 Autor Napisano 21 Październik 2009 Do przesuwania vertexa/obiektu o określoną wartość zobacz to co podkreślone na żółto w załączniku Wydawalo mi sie, ze jestem spostzregawczy, a jednak to przeoczylem:) Wielkie dzieki Co do drugiego posta to robisz tak jak napisali? Tak, wielokrotnie to powtarzalem. Otworzylem teraz nowy dokument, zrobilem tak samo i.. DZIALA. Przeszedlem do starego dokumentu i... tez dzala. Sam nie rozumiem, bo przeciez nie robilem nic innego niz poprzednio. DZIEKI jeszcze raz pozdro
peteRlo Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Odznacz 'Retain component spacing', a pod 'Move Axis' zaznacz 'World'. Tylko w tym układzie zadziała, bo nawet jest to logiczne, hehe. Pozdrawiam
pawe3 Napisano 21 Październik 2009 Autor Napisano 21 Październik 2009 Odznacz 'Retain component spacing', a pod 'Move Axis' zaznacz 'World'. Tylko w tym układzie zadziała, bo nawet jest to logiczne, hehe. Pozdrawiam Domyslam sie, ze mialem zaznaczone "Object". Albo nie doczytalem, albo "oni" zapomnieli to nadmienic. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi