Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.. mam pobrany z darmowych zasobów pojazd hanomag z II w światowej. Niestety był wytworem lightwave'a, ale udało mi się go przekonwertować do pliku 3ds. Mój problem to jego gąszcz meshów.

Kiedy używam kilku takich (skopiowanych) w moim projekcie, to system mi wywala " out of memory". A czasem coś o meshah że jest problem.. i zwala się z pola widzenia cały max. Moje zasoby to procek T9300 - 6 mb cashe. agp:ATI mobility radeon HD 3650,4 gb ramu kingston 800 mhz. No i xp sp2, 3ds max 2009. Więc ponawiam kwestię ..jak odchudzić pojazd by nie klikać edge'a po edge'u.. macie na to jakieś tricki?.. wiem że Polak potrafi ;). No i w ogóle jak mam podejśc do mojego projektu jeśli chodzi o zagęszczenie obiektami, by system sie nie zwalał. Próbowałem zamieniać obiekty na "as box" ale nic nie dało. Dla tego myśle że odchudzanie obiektów to chyba jedyne wyjście.. proszę o pomoc.U dołu mój problem.

Edytowane przez panaaama

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 860
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najlepszym sposobem optymalizacji jest Del i robienie od nowa SAMEMU. Co znaczy "niestety wytworem lightwave'a" (L powinno być). Mesh jest gęsty gdyż robił go Ktoś kto zna się na rzeczy.

Napisano

albo możesz się bawić w usuwanie niepotrzebnych krawędzi

*niepotrzebnych w sensie że nie zmienią podstawowego kształtu bryły

Napisano

Jak ktoś modeluje w Lightwave to raczej niewiele tam takich krawędzi. Trzeba by zastępować detale teksturami.

Napisano

Ten model jest po prostu dokładny - nie widzę tam krawędzi które są niepotrzebne. Optymalizację zrobić można upraszczając (robiąc od nowa) modele koła i paska gąsienicy - bo tam masz sporo detalu. Wywalenie nitów i śrubek również pomoże. Dodatkowo można wyeksportować obiekt jako obj i zaimportować z powrotem - czasem udaje się zgubić niepotrzebne dane.

Napisano
  • Autor

Dziękuję na wstępie wszystkim a dla szanownego dac77- napisałem "niestety" bo dla mnie najlepiej jak by obiekt był w maxie. Powiedz mi proszę co znaczy "Del"..? Na marginesie , nie jestem taki doświadczony jak Ty.

GoogleSearchIconShadow.gifSuperSearchIconShadow.gif

GoogleSearchIconShadow.gifSuperSearchIconShadow.gif

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.