Napisano 21 Listopad 200915 l Hell'o Mam takie pytanie. Jak wygląda sprawa licencji przy renderfarmie? Mam 3ds Max'a 2010 wersję SLM. Czy da się z tego zrobić renderfarmę? Bo na każdym kompie z farmy musi być zainstalowany (oprócz Backburnera) Max. Czyli na każdego kompa musze kupić program? Preferowany renderer to Mental Ray. Z góry dzięki za pomoc
Napisano 21 Listopad 200915 l MentalRay może renderować bez Backburnera. I działa nawet jak max nie jest zarejestrowany (nie główny oczywiście)
Napisano 21 Listopad 200915 l Jak max odpala sie jako slave do net renderu to nie pyta o licencje. Wiec wystarczy zainstalowac, dorzucic potrzebne pluginy i kozystac.
Napisano 21 Listopad 200915 l Autor Dzięki wielkie Panowie! Pytanie tylko czy jest jakieś ograniczenie w liczbie kompów. Wiem, że mental ma ograniczenie do chyba 8 rdzeni.
Napisano 21 Listopad 200915 l serwus :) sieciowo to nie sądze zeby miał ograniczenie do 8 rdzeni. przecie to praktycznie jeden solidny komp. albo i pół. Ewentualnie dwa słabsze. I nie widziałęm nigdy żadnego problemu na farmie . pozdrawiam i życzę powodzenia :) http://www.kannu3d.com/ Łukasz Kowalik 3D
Napisano 25 Listopad 200915 l Autor Zainstalowałem na laptopie trial max'a i distributed rendering mentala elegancko dziala. No ale to rozwiązanie na 30 dni ;) Mirach mówił cos, żeby odpalić max'a jako slave - jak to zrobić? Nigdzie nie mogę sie tego doszukać. Pozdro
Napisano 25 Listopad 200915 l Na kompie glownym (tym co masz licencje) odpalasz Backburner Manager, na kompach renderujacych odpalasz Backburner Server (na tym glownym tez mozesz miec server, jesli chcesz zeby i on renderowal). Potem jak wlanczasz render zaznaczasz Net Render i tam powinny ci sie pojawic maszyny ktore maja Server wlaczony. To jest metoda do renderowania animacji, bo kazdy komp liczy inna klatke (nie jak distributed rendering).
Napisano 25 Listopad 200915 l Autor Rozumiem, dzięki! Teraz powiedz mi tylko jeszcze czy z jedną licencją maksa mogę uruchomic distributed rendering? Czy potrzebuje max'a lub standalone mentala na każde stanowsko?