melman Posted November 26, 2009 Posted November 26, 2009 Witam, jak sprawdzić ile jest vertexow na scenie? Wiem że nożna sprawdzić ile jest na obiekcie przekonwertownym do Editable Poly w zakladce Secection, jednak przy np. NURMS nie wiem gdzie to jest. Przekonwertowalem plik xxx.max na xxx.txt i tam na dole jest wszystko podane v e r t i c e s : 111 np. F a c e s : 111 np. jesli to jest podane w pliku maxa to w programie też gdzies powinno pisać. Pytanie 2 czy znacie moze jeszcze jakies sposoby porównania modeli stworzonych różnymi metodami modelowania w maxie? Ja wymyśliłem że można sprawdzić wielkość zapisu .max, ilość vertexów na scenie, szybkość renderingu i szybkość wykonywaniadanego modelu kilkoma sposobami modelowania Znacie jeszcze jakieś?
Wray Posted November 26, 2009 Posted November 26, 2009 Wciśnij 7. Dodatkowo możesz sobie ustawić Statystyki w opcjach viewportu. Jeśli to starsza wersja Maxa to w Utilities masz Polygon Counter.
matizlob Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 można np. sprawdzić łatwość rigowania, animowania czy np. animowania przy użyciu morfingu danym modelem
melman Posted December 3, 2009 Author Posted December 3, 2009 Wray, mógłbyś jaśniej napisać jak ustawić Statystyki w opcjach viewportu, i gdzie jest Polygon Counter. Korzystam z maxa 8
Wray Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Jeśli dobrze pamiętam rozbudowane statystyki są dopiero od 3ds maxa 9. W 3ds max 8 jest jeszcze obecny Polygon Counter i znajdziesz go w Utilities (to ostatnia zakładka w panelu bocznym obok Create, Modify itp.). Jeśli nie będzie go na liście to kliknij przycisk More... Pod F1 masz również Maxowy Help. Polecam, działa szybciej niż Google i Forum. ;)
Recommended Posts