Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

serwus :)

chciałem wykupic sobie jakis hosting, tak, zeby animacje były zasysane ode mnie z serwera - bo kompresja nayoutube mi nie odpowiada ,

a vimeo tez bardzo zle potraktowalo moje ostatnie próbki animacji.

Konkretnie mówie tu o animacji z realflow , która pokazywałem kilka dni temu.

Nic nie pomogły różne próby kompresowania tego. Walczyliśmy z kumplem i nie dało rady ( dzięki Sly ! :)

A moż ecos zle robie ? W wątku gugers dałem też link do avika z rapidshare -i jak widac to co jest na youtube i vimeo jest nieporównywalne :(

Z tego wziął się pomysł , żeby sample animacji ( a dużo czasu przy nich spędzam ,więc szkoda pokazywać je gorsze niż są w rzeczywistości ) puszczać bezpośrednio zmojego serwera.

Podpowiecie coś ?

I czy takie odtwarzanie aniacji -coś a'la youtube łatwo jest wstawić na www ? To pewnie maksymalnie lamerskie pytania,ale sie nie znam na www ani troszeczkę .

Pomoże ktoś ? Jakieś podpowiedzi ?

fenkju from de mountain :D

pozdrawiam i życzę powodzenia :)

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

takie odtwarzanie a la youtube w sumie nie jest mocno trudne tylko trzeba flasha ;]

w tym momencie nie mam playerka żeby gotowego ci dać ale powinieneś jakie szablony znaleźć w sieci, i już w zależności od playera przygotowujesz filmik do wrzucenia. Ja wrzucałem pod takiego playera filmy w ten sposób że mieliśmy zrobiony player podpięty pod stronę i filmy mu się kompresowało w flv i na serw

Napisano

Wystarczy wrzucic na serwer plik o rozszerzeniu mov. Nie trzeba tworzyc zadnych stron itp. wystarczy adres do tego pliku podac, uzytkownik musi miec tylko zainstalowany plugin do quicktime'a i automatycznie sie odtwarza w przegladarce. No i .mov lepszy od .flv bo mozna klatka po klatce analizowac. :)

Nie znam sie na hostingach ale te polskie wypadaja mega blado do tego co jest oferowane za granica (i mega drogo). Slyszalem ze site5 jest bardzo dobrym hostingiem: http://www.site5.com/

Napisano

Czy .mov lepszy od .flv - polemizowałbym ;)

Aplet QuickTime strasznie obciąża przeglądarkę - niejednokrotnie wywieszał mi całego Firefoxa / Chrome'a itp., a dowolny player .flv bądź .mp4 nie :)

Napisano

Niby tez mam czasem jakis problem z tym quicktime'em jak chce sobie zaladowac jakas dluzsza animacje (po kilkanascie mb) - wtedy dochodzi do powiedzmy 3/4 filmu i sie zacina (lepiej jest zassac na dysk). Ale imo do takich malych testow jakie kannu potrzebuje .mov w zupelnosci wystarczy.

Co do .flv to mam pytanie, to dziala tak jak quicktime na zasadzie pluginu? Znaczy wrzucam .flv i reszta zajmuje sie playerek po stronie klienta? Czy tez trzeba cos robic po stronie serwera?

Napisano

tak jak piszą: .flv lub .mov na stronie. (możesz wtedy we własnej rozdzielczości zapodać 1:1 bez skalowania do standartów YT czy Vimeo)

na videocopilot itp. masz .flv

na stronach firm producenckich raczej .mov (+download)

podCast'y masz w .mp4 (+download)

jeśłi chodzi o obciążenie dla przeglądarki (lub systemu) przez QuickTime - wynika to albo z przeglądarki albo z zainstalowanej w systemie wersji QT.

Takie umieszczanie na swojej stronie, da Ci pełną kontrolę nad kompresją. Raczej zawsze będzie to H.264 - chodź powinieneś jeszcze poszperać, może są już jakieś ciekawsze rozwiązania.

Napisano
  • Autor

dzieki wszystim za odpowiedzi. zalezy mi na tym żeby animacje miały bardz dobrą jakośc, i żeby kazdy mógł to sobie odtworzyc bez instalowania jakiegos dodatkowego softu ( tak, jak mozna sobie wyswietlic jutiuba) .

Dysponuje ktoś jakimis linkami do gotowych rozwiązań webowych ?

pozdrawiam i zyczę powodzenia :)

http://www.kannu3d.com/ Łukasz Kowaiik 3D

Napisano

Ja robie tak jak knysha pisze, w zasadzie bardzo malo setupu i masz stronke z flash playerem streamujacym ci filmik. Biorac pod uwage ze ciezko znalesc kompa bez zainstalowanego flasha to dosc wygodne rozwiazanie.

Tu przyklad jak ja to wrzucam:

Animka Flashowa

Napisano
Czy .mov lepszy od .flv - polemizowałbym ;)

Aplet QuickTime strasznie obciąża przeglądarkę - niejednokrotnie wywieszał mi całego Firefoxa / Chrome'a itp., a dowolny player .flv bądź .mp4 nie :)

nie wiem czy to wina quicktime czy windowsa, na macu filmy mov w przegladarce tak nie strasza, zreszta ta sama historia jest z Adobe Readerem, na pc cie szarpie 50MB + wielkosc pliku pdf, a na mac-u nie

druga sprawa to ze urzywasz chroma ;)

sorki za offtopa

Napisano

kurcze kompresja na youtube nie jest taka tragiczna ,w razie czego zostaje jeszcze vimeo...

na youtube konwertowałem do HD (H264) .f4v i wygląda przyzwoicie..

quicktime mi nie wyświetla ikon odtwarzania:)

pozdrawiam

Napisano

ja sie dziwie, ze narzekasz na Vimeo. Przeciez tam ludzie wrzucaja cuda w HD i jest prawie zyleta. Do tego na dole masz linka do oryginalnego pliku do sciagniecia.]

Bo przepraszam, czy to jest niska jakosc obrazu? Wybralem pierwsze z brzegu:

Albo to: http://vimeo.com/hd#7715536

O tym, czy material jest traktowany jako HD decyduja proporcje obrazu. Moze masz jakies 4:3 i Ci traktuje to jako SD? ;)

Napisano
  • Autor

serwus:)

dzięki Panowie za podpowiedzi :)

Reanimator - tu masz plik nieskompresowany - 2 sekundy .

To był jeden z testowych które uzywaliśmy do testów . Nie pamiętam dokładnie jak z nimwyglada sprawa , ale toracze jujecie statku plynacego po oceanie, 960x540 .Towlasnie z tym ujeciem mialem tak duze problemy na jutiubie i vimeo . Poprzednie filmiki z tej serii ,ktore tu pokazywalem - dolek imodelstatkuy z Gugers-ów miały zupełnie inną jakość.

Zobacz na przykładzie tego pliku na czym polega problem z kompresją . JA nie wiem z czegosię to bierze .

W tym linku rapidshare jest avik nieskompresowany. Plik ma około 6 mega.

http://rapidshare.com/files/314486927/Comp_6fragment.avi

Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim, za uwagi i podpowiedzi :)

pozdrawiam i życzę powodzenia :)

ja sie dziwie, ze narzekasz na Vimeo. Przeciez tam ludzie wrzucaja cuda w HD i jest prawie zyleta. Do tego na dole masz linka do oryginalnego pliku do sciagniecia.]

Bo przepraszam, czy to jest niska jakosc obrazu? Wybralem pierwsze z brzegu:

Albo to: http://vimeo.com/hd#7715536

O tym, czy material jest traktowany jako HD decyduja proporcje obrazu. Moze masz jakies 4:3 i Ci traktuje to jako SD? ;)

http://www.kannu3d.com/ Łukasz Kowalik 3D

Napisano

przez chwilę myślałem że to może kwestia braku ziarna - i na chama kompresor zabija detal w tych lekko błękitnych powierzchniach - ale jednak najbardziej widoczna kompresja jest w obszarze Logasa w lewym-górnym rogu. Dla spokoju nie używaj YT i tyle. Choć to co Ci się stało z klipem na Vimeo - jest również bardzo dziwne, rzekłbym - tajemnicze.

Napisano
  • Autor

osoby, ktore sciagneły plik i probowały go skompresować wiedza już że jest jakis dziwny problem . i włąsnie o tym mówiłem. mi tez sie to wydawało nieprawdopodobne .

pozdrawiam i zycze powodzenia :)