Napisano 4 Grudzień 200915 l Witam Wszystkich!Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu. Dziś znalazłam to forum i się zarejestrowałam. Widzę, że nikt tu nie pyta o porady... więc jak to post nie na miejscu to wybaczcie... Błagam, doradzcie mi jakies 'łatwe', efektowne materiały dla nieskomplikowanego modelu koncepcji urbanistycznej. Budynki są boxami, jest teren i jezioro. Próbowałam już paru opcji ale wychodzi taka szarzyzna... Myśle, że fajnie by wyglądał taki lekko przezroczysty, jasny materiał z zarysowanymi konturami. Ktoś wie jak to uzyskać? Albo macie jakieś inne propozycje? Dzięki z góry!
Napisano 4 Grudzień 200915 l Sprecyzuj pytanie, łatwe i nie skomplikowane, ale ładne. No myślę ze tu nie tylko problemem jest materiał a raczej cale oświetlenie jeżeli wspominasz o szarzyźnie. A tak poza tym może pokaz co zrobiłaś i jak to wygląda.
Napisano 4 Grudzień 200915 l chodzi ci pewno o coś takiego: (projekt: Zaha Hadid - Zorrozaurre Masterplan For Bilbao) biały (względnie można pokombinować z override GI o ile to Vray), woda - polecam jakąś z vraymaterials.de, i niebieski z lekkim odbiciem / przezroczystością. Co tu tłumaczyć? Odpal 3d studio czy tam w czym to chcesz renderować i popróbuj. Na koniec troche photoshopa i gotowe. wszystko zależy od tego jak hcpiter napisał - jakie oświetlenie będziesz miała. Jak pokażesz na jakim jesteś etapie, będzie można coś doradzić. Edytowane 4 Grudzień 200915 l przez Loki
Napisano 5 Grudzień 200915 l Autor Zrobilam model w autocadzie i file link menagerem zlinkowalam. Dodalam jedynie daylight i sun no i pare materialoww 3d maxie... robie w Mentalray.. Takie obrazki co wkleil Loki to marzenie... Niestety chodzi mi tez o czas bo za 2 dni mam oddanie:/ wiec za bardzo nie mam czasu zeby sie pobawic... Acha, mam jeszcze jedno pytanie-dlaczego jak odswiezam moj link to znikaja wszystkie materialy z modelu? Glupio mi wklejac tutaj taki badziew... no coz... kazdy kiedys zaczynal, no nie?
Napisano 5 Grudzień 200915 l No za wesoło to nie ma, niestety a jeszcze tylko 2 dni. Render który pokazałaś jest niewyraźny przede wszystkim, możne lepiej na szybko przeczytaj kilka tutoriali na temat oświetlania w MR`u lub Vray`u osobiście polecam tego drugiego, szybciej będzie ci otrzymać taki efekt, który podał Loki tym bardziej ze nie jest to w cale takie trudne. Oświetlenie z GI dodatkowo spot lub direct bo widać mocniejsze cienie i to wszystko. Materiały białe i gdzie nie gdzie woda z drzewami.
Napisano 5 Grudzień 200915 l Autor ale mnie pocieszyles hcpiter... chyba nie mam vraya... pracuje w szkole a tu jest tylko mray. przynajmniej tak mi sie wydaje... nie wiem do konca jaka jest roznica bo dopiero zaczynam... probuje zmienic te paskudna wode.
Napisano 5 Grudzień 200915 l To jeżeli robisz wodę to tutaj masz tutorial do MR`a chociaż jest on do max`a 7 i jego MR`a (omiń punkty odnośnie kaustyki bo raczej ci się tutaj nie przyda) http://www.max3d.pl/tut.php?id=232 Tutaj SWRSC pisze coś o GI http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=28412 I jeszcze jeden z bogatszych tekstów na temat MR`a, oświetlenia itp w kilku częściach http://www.forum3d.pl/f3dwork.php?md=sa&id=22&pg=32 Powinno wystarczyć na początek.
Napisano 5 Grudzień 200915 l której wesji maxa używasz? jeśli jednej z ostatnich to materiał typu arch&design ma całkiem zgrabny preset wody...powinien w zupełności wystarczyć... co do oświetlenia to powinien ci wystarczyć daylight system..tylko w miejsca sun i sky odpowiednio wrzuć mr sun i mr sky... aa..co do znikania materiałów..to w opcjach linkowania musisz odznaczyć opcję updatowania materiałów..
Napisano 5 Grudzień 200915 l Autor Dzieki za wszystkie odpowiedzi! Jestescie super!:) Wywalczylam cos takiego, nadal jest szarzyzna ale juz lepiej... Moze podratuje cienkopisem jak zdaze..
Napisano 5 Grudzień 200915 l no i zaczyna wyglądać :) cienkopis to może być fajny pomysł... aaa jakbyś chciała konturami się pobawić to tutaj jest po krótce opisane.. http://area.autodesk.com/blogs/eddie/technique_3_using_ambient_occlusion_and_contours_in_mental_ray_to_create_npr_s
Napisano 6 Grudzień 200915 l Autor Dzieki maciekG za fajnego linka! Na pewno skorzystam- jak nie teraz to przy innym projekcie.