adiera Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Witam, mam taki mały problem. Jak to opisać… Zduplikowałem kilka razy obiekt (Shift+D), mam teraz na ekranie kilka obiektów, ale ciągle są rozpatrywane przez Blendera jako jeden. Jak to rozdzielić? Jak zrobić żeby z jednego modelu powstały dwa niezależne? :)
Ania Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 (edytowane) Albo ewentualnie skopiowałeś jako linki. Masz kilka obiektów, ale każdy używa ten sam mesh. Nie mam tu blendera więc z pamięci, pod F9 masz gdzieś nazwę mesha (taka lista rozwijana), obok cyferkę oznaczającą ile obiektów używa ten mesh, kliknij na cyferkę to się skopiuje osobny mesh. edit: http://blendernewbies.blogspot.com/2008/11/how-to-convert-duplicated-objects-into.html w twoim przypadku Object > Make Single User > Select Object & ObData. Warto przeczytać całość, bo te opcje są przydatne przy większych scenach jeśli jakieś rzeczy się powtarzają (meshe, materiały, krzywe ipo itp.) Edytowane 18 Grudzień 2009 przez Ania
szczuro Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Aniu alt+D w object tworzy klona mesha, wiec podejrzewam, że duplikował w edit :) ale fakt przyda mu sie ;)
Ania Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 uch, shift mi się z altem pomylił, ale wstyd
Rekomendowane odpowiedzi