Napisano 17 Grudzień 200915 l Witam, mam taki mały problem. Jak to opisać… Zduplikowałem kilka razy obiekt (Shift+D), mam teraz na ekranie kilka obiektów, ale ciągle są rozpatrywane przez Blendera jako jeden. Jak to rozdzielić? Jak zrobić żeby z jednego modelu powstały dwa niezależne? :)
Napisano 18 Grudzień 200915 l Albo ewentualnie skopiowałeś jako linki. Masz kilka obiektów, ale każdy używa ten sam mesh. Nie mam tu blendera więc z pamięci, pod F9 masz gdzieś nazwę mesha (taka lista rozwijana), obok cyferkę oznaczającą ile obiektów używa ten mesh, kliknij na cyferkę to się skopiuje osobny mesh. edit: http://blendernewbies.blogspot.com/2008/11/how-to-convert-duplicated-objects-into.html w twoim przypadku Object > Make Single User > Select Object & ObData. Warto przeczytać całość, bo te opcje są przydatne przy większych scenach jeśli jakieś rzeczy się powtarzają (meshe, materiały, krzywe ipo itp.) Edytowane 18 Grudzień 200915 l przez Ania
Napisano 18 Grudzień 200915 l Aniu alt+D w object tworzy klona mesha, wiec podejrzewam, że duplikował w edit :) ale fakt przyda mu sie ;)