ptfromscr Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Witam! Dzisiaj zaczynam swoją przygodę z 2d, ponieważ dzisiaj odebrałem tablet i zabrałem się do skrobania. Uczę się dopiero rysować więc nie ma rewelacji. Chciałbym ten wątek mieć też trochę dla siebie żeby mieć porównanie ewoluowania moich prac więc proszę moda o nie usuwanie z powodu nie trzymania poziomu forum:) Wrzucam pierwszą pracę wydłubaną tabletem:
ptfromscr Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 I jescze jeden wypoocin - oko z tutoriala:
Uriel Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Zacznij od podstaw, rysuj jak najwięcej z referencji oraz z natury, próbuj sobie tłumaczyć dlaczego to co widzisz wygląda tak a nie inaczej. Skup się na przestrzenności obiektu. Na początku dobrym ćwiczeniem jest rysowanie czegokolwiek w Czarno-białym.
ptfromscr Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 Poranne dziabanie z refki. Ok 1,5h:
SBT77 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 (edytowane) Sześciany w perspektywie - polecam takie ćwiczenie. Rysować odręcznie - czyli bez linijki, rysunkiem konstrukcyjnym - tzn. bez światłocienia, same kontury w przestrzeni. Potem uczymy się w takie sześciany wpisywać elipsy. Można zacząć z nich układać różne "konstrukcje", pamiętając o skali i proporcjach na rysunku. Rysować w różnych perspektywach - najłatwiej zacząć od jednego punktu zbiegu, następnie z dwoma i trzema punktami zbiegu. Przy czym na tablecie z pewnych praktycznych względów jest to utrudnione - jednak media cyfrowe nie są jeszcze porównywalne z tradycyjnymi pod względem intuicyjności i po prostu jakoś gorzej leżą w ręku (przynajmniej mi) - więc do takich ćwiczeń rysunkowych polecam kartkę papieru i dobrze naostrzony ołówek, a z tego co czytałem niektórzy idą jeszcze dalej i rysują np. cienkopisem, żeby nie ulegać pokusie cieniowania :) Edytowane 21 Grudzień 2009 przez SBT77
ICE Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Ok to odemnie taki maly prezent na swieta. Po pierwsze musisz poznac narzedzie swojej pracy, mniemam iz jest to photoshop. W sieci jest cala maasa kursow, ale ja polecam ten swietny zestaw treningowy, pamietaj ze wiele aspektow programu wykorzystuje sie w samym procesie malowania dlatego tez warto je poznac: http://www.photoshoptopsecret.com/ Nie warto marnowac czasu i podczas procesu uczenia sie samego programu najlepiej odrazu zabarc sie za nauke rysowania, zapomnij w tym momencie o tablecie, musisz jechac od podstaw bo kazda dobra praca to tak naprawde zastosowanie i umiejetne polaczenie podstawowych aspektow, nawet jesli wyglada to bardzo skomplikowanie przewaznie towarzysza temy dosc proste reguly. Te 2 dvd traktujaca o kolorze i swietle, sa bardzo dobra lektura w swietnys posob wyjasniajaca temat, oczywiscie warto obserwowac nature, bo to najlepsze zrodlo informacji. http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/472/Color-Theory%3A-The-Mechanics-of-Color http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/185/Practical-Light-and-Color Anatomia, to nastepna jakze wazna kwestia dla kogos kto chce rysowac herosow , amazonki zwierzolaki i inne tego typu kreatury, do tego rowniez znajdziesz cala mase ksiag, ale warto chyba wymienic te najlepsze i zarazem najbardziej popularne: Bammes: Der Nackte Mensch The artist's guide to human anatomy The artist's guide to animal anatomy Bridgman: Constructive Anatomy Heads, features and faces The Human Machine Loomis: Figure drawing for all it's worth Drawing the Head and Hands Simblet: Anatomia dla artystow. Ponadto dobrze jest rysowac dlugopisem lub cienkopisem w systemie 01 Albo jest linia, albo jej nie ma, wtedy zanim jakas postawisz musisz pomyslec, co w rezultacie zaoowocuje pewnymi liniami o dobrej jakosci. Tyle chyba wystarczy jak na poczatek, wesolych :) 1
ptfromscr Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 Dzięki za odpowiedzi z tutków na pewno skorzystam:) Ręcznie staram się też ogarniać rysunki jednak dostałem od swojej kobity tablet i chciałem sprawdzić co i jak. Perspektywę ogólnie ogarniam na zajęciach z rysunku w szkole bo tam uczą nas od podstaw. Pozdrawiam i wesołych i jeszcze raz thnx za zrozumienie dla początkującego (wręcz raczkującego) skrobacza :) pozdro
ICE Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Kazdy z nas kiedys zaczynal, wiec znamy twoje problemy :)
stHEAD Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 wiele nie masz do zaoferowania, wiec analizuj prace ludzi na tym forum. No i podstawy, duzo ogladaj, zebys nabral zmyslu jakiegos.
abbaart369 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Witaj! sugeruję także przeglądanie forum - nie tylko prace tych najlepszych ale także tych uczących się. Bardzo często można znaleźć tu ciekawe podpowiedzi czy linki do tutoriali. Jeśli idzie zaś o naukę. Tak, jak podpowiada Icecold - dobrze jest złapać trochę teorii. To naprawdę pomaga i... zmienia patrzenie na rzeczywistość. Czy to z książek, czy z filmów (Gnomon Workshop jest super, także gorąco polecam). Także hmmm... że tak powiem praktyka, praktyka, praktyka. Każda kolejna praca będzie szła Ci lżej. Ważne by rysować, kiedy tylko się ma możliwość. Rysowanie to bardzo manualna sprawa - trzeba się po prostu wyćwiczyć. Nabrać "lekkiej ręki". Pozdrawiam i życzę powodzenia!
ptfromscr Napisano 2 Luty 2010 Autor Napisano 2 Luty 2010 (edytowane) Witam! Wrzucam dzisiaj pracę w jpg który ma być jakby czymś na kształt plakatu reklamującym nową markę odzieżową. Pod spodem znajdzie się jeszcze pasek z opisem gdzie można znaleźć produkty itd, ale nie zamieszczałem żeby nie było, że reklama:) Foto i obróbka by me:) Soft: Photoshop i 3DS. Pozdrawiam. Edytowane 2 Luty 2010 przez ptfromscr
ptfromscr Napisano 2 Luty 2010 Autor Napisano 2 Luty 2010 miło ale dokładnie w jakim celu??:) bo to nie jest tu zamieszczone w celach reklamowych :) pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi