Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Właśnie przymierzam się do zakupu nowego komputera. Głównie używane przeze mnie aplikacje to Premiere Pro i After Effects CS4. Materiał montuję w Full HD. W chwili obecnej zastanawiam się nad 4 rozwiązaniami:

1. Imac 27"

Procesorczterordzeniowy Intel Core i7 2,8 GHz

Ram: 16 GB RAM

Cena: około 10 000 zł.

To zgrabne rozwiązania, ładnie wyglądające, ale najmniej wydajne. Dodatjkowo możliwość korzystania z FinalCutPro przemawia na korzyść Maca.

http://allegro.pl/item871576472_apple_imac_27_quad_core_i7_2_8ghz_4gb_1tb.html

2. MacPro

Dwa czterordzeniowe procesory Intel Xeon 2,26 GHz

Ram: 16 GB

Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 8800 GT 512 MB Ram

Cena: około 12 000 zł.

http://allegro.pl/item856727849_mac_pro_macpro_8x3_2_ghz_16gb_8800gt_f_vat.html

3. PC

Procesor Intel i7 920 2.66GHz

Ram: 16GB

Karta Graficzna: PNY Quadro FX 3800

Elemental Accelerator

Cena: około 12 000 zł.

http://www.servodata.com.pl/hardware/workstation/i7-9xx_lite.htm

4. Poczekać

Poczekać aż pojawią się karty zgodne z Direct X 11. Tylko jak rozumiem trzeba będzie czekać również na wersję CS5 oprogramowania Adobe, bo obecna wersja współpracuje z Direct X 10?

Pytanie - która konfiguracja zapewni mi największą wydajność w trakcie pracy?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ceny są orientacyjne. 2 tyś w tą czy w tą nie jest dla mnie problemem.

Napisano

Nie znam się do końca na tym w czym pracujesz dlatego powiedz jaka wydajność interesuje cię najbardziej ? GPU czy CPU? a moze jedno i drugie ? To ze ramu duzo to zawsze sie przyda to nie pytam :)

Napisano

Bardzo dobry zestaw opraty na procesorze i7 920 lub 860 kosztuje ok 3tys zl. 12 tys za taki sprzet to jawne nabijanie w butelke. No ale jezeli koniecznie chcesz wydac sporo kasy to moge Ci zlozyc rownie wydajny, a nawet wydajniejszy od podanych za cene 7tys:)

ps.Zastanawia mnie po co Ci karta quadro?

Edytowane przez Traitor

Napisano
  • Autor
Bardzo dobry zestaw opraty na procesorze i7 920 lub 860 kosztuje ok 3tys zl. 12 tys za taki sprzet to jawne nabijanie w butelke.

ps.Zastanawia mnie po co Ci karta quadro?

Sama karta Quadro FX 3800 kosztuje ponad 3000 zł. A jej zakup wydaje mi się słuszny gdyż w połączeniu z Elemental Accelerator (kolejne 1000 zł) daje znacznego przyspieszenia w renderingu obrazu. Tutaj szczegóły.

Nie testowałem jednak tych rozwiązań osobiście. Nie pracowałem nigdy na Macach dlatego dopytuję.

Napisano

Ja osobiscie bym uwazal na belkot marketingowy skierowany na karty quadro i osobiscie sprawdzil w dzialaniu porownujac ja do kart GeForce.

Tak czy inaczej sumujac 3tys jednostka+3tysQuadro+1000akcelerator to 7 a nie 12 tys:)

Polecam zlozyc jednostke samemu. Zaoszczedzisz 6tys zl.

Napisano
  • Autor

Cene szacowałem na podstawie tego zestawu. Kosztuje on 7 000 brutto. Ja dołożyłbym do niego więcej RAMu, większe dyski i wymieniłbym kartę na Quadro FX 3800. Może całość wyszła by mniej.

Pytanie które mnie nurtuje to czy faktycznie inwestować w kartę Quadro, czy może lepiej kupić Maca Pro, a może jakieś inne tańsze rozwiązanie?

Napisano

Moc obliczeniową Quadro faktycznie można nieźle wykorzystać ale pytanie czy Ty to zrobisz ? Jeśli wydatek 12tys nie jest problemem obstawiałbym konfiguracje pc z 2x core i7 + 16GB DDR 3 triple chanel + i teraz albo HD 5870 lub jakis gtx285 ew/ quadro ale to juz wtedy chyba cos z nizszej polki niz FX 3800.

Napisano

czesc

Imaca bym sobie podarowal :D

dobra alternatywa jest mac pro 8 corowy lub wiecej ( zalezy ile masz kasiory) ewentulanie 4 corowy +4logiczne (8) ( nehalem ) 2.66 szybszy jest od maca 2.8 2x xenon

do zestawu proponowal bym nv 285 - ktora prawie jak quadro smiga lub ati 4870.. w ostatecznosci 8800 Gt + duzo ramu :D

jesli bedziesz duzo cisnal edycji HD, importowal obraz, proponuje zaopatrzyc sie w karte Black Magic - Multibridge, http://www.blackmagic-design.com/ - swietnie odciaza procka i HD chodzi pieknie, optymalizowane codeki + podglad na TV, w fc, colorze motion , afterze etc. jest jeszcze matrox x2o czy jakos tak, ja wybralem BM i jestem zadowolony. ;)

tylko nie wiem czy zmiescisz sie w 12 tys : D w sumie MP 2x2.8 mozna juz wyrwwac za 6k - 2.66 - 9k-12k-25k :P BM - kolo 6k ale to juz jest kombajn - na stronie ktora podalem jest jeszcze jedna karta wewnetrzna za polowe 3k .

ed

W kwietniu maju ma wyjsc CS5 juz pod snow leoparda i bedzie ful 64 bit.

W styczniu lub wiosna maja sie pojawic nowe Maki Pro ;) bo niby zrobili lift ale ponoc maja byc 12/24 corowe wtedy i starsze troche potanieja, a jak kupisz nowego to juz troche mocniejszego

osobiscie nie przepadam za PC w7 64 daje rade i hardware tanszy ale jakos bardziej stabilny jest osx, FCS daje naprawde duze mozliwosci pracy przy video i grafice :D ale pewnie juz o tym wiesz : D

Edytowane przez hubiii

Napisano

Moim zdaniem poza designem kompa mac nie ma zbyt wielu przewag nad pc. Od czasu gdy w pudłach apple zagościł intel wszystkie klocki są ogólnodostępne i spokojnie można zbudować identyczny sprzęt za dużo mniejszą kasę... tyle, że bez lekko lanserskiego logo :-)

Stabilność osx to jeden wielki mit - wywala się równie często co (zadbany / dobrze prowadzony) windows. Wydajność - też bez wielkiego wow... A jak komuś naprawdę zależy na tym OS to może po cichu poszukać dystrybucji ideneb lub podobnej :P

Swoją drogą bev zastanów się poważnie po co Ci taka karta i inne "dopalacze" i czy jest to warte swojej ceny. Zbawi Cię, że coś poleci 15 minut dłużej ? Zrobisz sobie kawkę więcej... poczytasz coś w necie/poinspirujesz się mocniej. A jak już koniecznie chcesz wydać 10-12k kup sobie 2xpc i KVM do nich :-)

Pzdr