Forseti Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Witam, Chodzi o to, żeby ustawić powierzchnie tak, aby stykały się krawędziami. Czy jest inna prosta możliwość wymodelowania "powyginanej" elewacji? Z góry dzięki za pomoc!
Gość Setesh Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Jeśli dobrze rozmiem to chodzi ci o Snaps Toogle(ikona magnesu z trójką) http://img35.imageshack.us/img35/9131/74533889.gif Ewentualnie można zrobić attach dla tych elementów i łączyć edeg/verteksy z pomocą target weld. O to chodzi ? Pozdrawiam.
Forseti Napisano 17 Styczeń 2010 Autor Napisano 17 Styczeń 2010 Dzięki za odpowiedź Vertex w kółku po lewej stronie już jest dopasowany. Problem w tym, że jak zrobię weld dla tych elementów, to zmienią one swoją geometrię (chcę, żeby oba elementy zostały powierzchniami płaskimi). Teraz szukam sposobu, żeby obrócić tą górną powierzchnię wokół lewego vertexa, tak aby obie krawędzie znalazły się w jednej linii.
Gość Setesh Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 (edytowane) A próbowałeś align i pobawić się Align Orientation(location) może to by coś dalo ? Jeśli to jest zwykły plain to możesz go jeszcze spróbować zeskalować do 0(na odpowiedniej osi) wtedy wszystkie verteksy będą w tej samej linii(o ile to możliwe w tym przypadku) i wtedy użyć Snap toogle. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Edytowane 17 Styczeń 2010 przez Setesh
Wray Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Jeśli masz wszystko ładnie wymierzone to możesz pobawić się modyfikatorem FFD 2x2x2. Przejdź na poziom Control Points zaznacz odpowiednie Points i przesuń z przyciąganiem (S). Potem Weld.
Bacry Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 przesuń o wielkość z klawiatury. współrzędne wierzchołka w ciemnoniebieski możesz odczytać. podobnie wsp vertexów z tego jasno niebieskiego. przesunąć o różnicę i po kłopocie.
Forseti Napisano 17 Styczeń 2010 Autor Napisano 17 Styczeń 2010 (edytowane) Na razie sobie poradziłem w inny sposób, przeniosłem pivota na dopasowanego vertexa i obróciłem górną płaszczyznę tak, że się mniej więcej zgadza. Teraz wystarczy zattachować i zrobić welda. Oczywiście będą mikro niedokładności, ale powinno wystarczyć. Dzięki za pomoc, pozdrawiam! Sorki, dopiero teraz przeczytałem resztę postów. Na razie sobie nie radzę z tym modyfikatorem, jak bedzie więcej czasu to pogrzebię w nim. Jeszcze raz dzięki! Edytowane 17 Styczeń 2010 przez Forseti
Rekomendowane odpowiedzi