Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam zrobione wnętrze i potrzebuję zrobić w nim przekroje. Słyszałem, że jest to możliwe ale nie wiem w jaki sposób. Czy może ktoś mi wytłumaczyć ale dokładnie jak to zrobić?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zależy jakiej kamery używasz. Ogólnie szukaj w ustawieniach danej kamery zmiennej Clipping. Ustawiasz odległość początkową od kamery, i końcową odcięcia, i masz.

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

masz dwie opcje

jedna to kamera ortho..z odpowiednio ustawionymi clipping planes i szerokim kątem widzenia..tu zalety są takie, że nie ma zmian w geometrii, więc światło wewnątrz pozostaje takie samo, jakie byłoby bez cięcia. wada jest taka, że nie możesz uzyskać widoku "pod kątem" w stosunku do płaszczyzny cięcia

druga opcja to zaznaczenie całej geometrii i nadanie modyfikatora, bodajże slice (nie pamiętam dokładnie) a potem ustawienia slicing plane wedle potrzeb..wady i zalety mniej więcej na odwrót jak w sposobie pierwszym...aczkolwiek..kwestia światła w sumie zależy od preferencji i tego co chcemy uzyskać...czy bardziej zależy nam na dokładnym pokazaniu wnętrza czy ciekawym efekcie graficznym

pzdr 600