szycha Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 DObra poytałam o ukłąd globalny podobno się nie da. To teraz pytam jak zmienic parametry współrzędnych dla obiektu np.: z: x=10,y=20,z=5 na: x=10,y=5,z=20 Da się czy znowu utknąłem
SansSerif Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 polozenie wzgledem osi xyz czy skala? klikajac prawym myszy na ikonach move, scale lub rotate pojawia ci sie okno dialogowe gdzie mozesz wprowadzac wartosci numeryczne. pamietaj o ustawieniach wzgledem view, local, etc.
szycha Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 nie nie chodzi o przeskalowanie. Chodzi mi o to że po przestawienu ukłądu pivotem chcę nadać ten układ \"przpivotowany\" na sałe tak żeby sie dało sie zresetować go guziczniem reset pivot. Da się to zrobić???
SansSerif Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 nie do konca rozumiem. w 3dsmax nie mozesz zmieniac globalnego ukladu wspolrzednych. z tym musisz si pogodzic. pivot point mozesz przesuwac tak jak podalem wyzej. moze opisz dokladnie swoj problem to znajdzie sie rozwiazanie.
szycha Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 Problem polega na tym że mam obiekty w max\'ie które potem mają byc podpięte do direct x\'a. Render z max\'a: http://www.mabit.com.pl/1.jpg po podpięciu robi się sieczka: http://www.mabit.com.pl/1dx.jpg Projekt stworzyłem w ten sposób: Boxy ułożone w lini trochę extrudowania motem meshsmooth. Potem grupowanie wszystkiego i bend. Wydaje mi się że w tym bendzie problem bo dx pobiera jakoś oryginalne współrzędne. Dlatego pytam czy jest możliwe nadanie przekształceń pivotu na stałe. Mam nadzieję że dobrze to wyjaśniłem. I co mam z tym zrobić???? fenx Pozdrowiam
szycha Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 No ok. A co w przypadku gdy mam zablokowaną tą opcję??
Rekomendowane odpowiedzi