Napisano 27 Styczeń 201015 l Witam, Mam do zrobienia planszę 100x70cm. Zrobiłem projekt w maxie i chciałem wyrenderować projekt w jak największej rozdzielczości, żeby na wydruku 100x70 cm nie było widać pixeli. Nie wiem jaką mam dać rozdzielczość i jak to ustawić w renderze, żeby wyszło jak najlepiej pod względem wielkości.
Napisano 27 Styczeń 201015 l jak by to miało iść w jakości foto... to przy 300DPI 100x70, to będzie 11811x8268 pixlów :|
Napisano 27 Styczeń 201015 l Między 300 a 200 różnica jest bardzo mała dla oka, a w czasie renderingu znaczna. Zrób proofa i będziesz wiedział czy starczy.
Napisano 27 Styczeń 201015 l Autor dzięki;) tylko mam jeszcze z tym problem, że podczas takiego dużego renderu wyskakuje jakiś błąd i zamyka mi się max.
Napisano 27 Styczeń 201015 l To znak że 150 też starczy :-) Możesz renderować fragmentami, poszukaj o optymalizacji, w faq też pewnie coś jest o wysypywaniu się maxa. Generalnie mało ramu masz.
Napisano 27 Styczeń 201015 l Autor A taki błąd mi się wyświetla: "mental ray has encountered a fatal error and application will now shutdown. The error is: MEN 0.3 fatal 031008: can't allocate 3622200 bytes."
Napisano 27 Styczeń 201015 l no i zawsze można powiększyć o te 25% w fotosklepie ;) z samplowaniem wyostrzającym a MAX Ci się zamyka bo brakuje pamięci RAM . Jeżeli działasz na 32 bitach to raczej problem nie do przeskoczenia, chyba że renderowanie w kawałkach , paskach czy innych wynalazkach. sieknij te 150 DPI ... powino pomóc, a jeszcze pytanie czym renderujesz ? bo przy vrayu można trochę stunningować użycie pamięci RAM ... poszperaj na forum
Napisano 27 Styczeń 201015 l Autor Dzięki. niestety działam na 32 bitach. A renderuje bez użycia vray - w tym przypadku. Dopiero zgłębiam tajniki maxa i jak narazie nawet mi to wychodzi;)
Napisano 27 Styczeń 201015 l Autor Potrzebuje tego na zaliczenie na architekturze. Tak sobie wykładowca wymyślił, żebyśmy to w takim formacie oddali;/
Napisano 27 Styczeń 201015 l łooo to się nawet nie napinaj , VS mądrze prawi, przy formacie 100X70 nie ogląda się go na "ginekologa" tylko z pewnej odległości , czyli dodaje się DPI poprzez zwiększenie dystansu ;) jak to na zaliczenie to machnij kredkami świecowymi , teraz wszyscy robią wizki to miałbyś plusa za oryginalność ;) jak ja studiowałem to wszyscy malowali akwarelkami , a jak ktoś machnął wizkę w autocadzie ;) to wtedy on miałplusa za oryginalność . tempora o mores
Napisano 27 Styczeń 201015 l Autor heh.... w sumie pomysł dobry z tymi kredkami ;P Minusem u mnie na uczelni jest to, że chcą, żeby wszystko w maxach, Cadach, Corelach itp. robić tylko, że za bardzo nas tego nie uczyli;/
Napisano 2 Luty 201015 l A tam, gadanie. Takie sytuacje wymagają znalezienia najprostszych rozwiązań. Spokojnie można robić low-res do takich projektów. Ja swego czasu kleiłem (dosłownie) A0 z A4 drukowanych pokątnie. Strasznie to wyglądało, ale zalka była a i kartonik zostawał na następną planszę :D A render czy w low res czy xxl i tak prezentuje to samo, więc po co spinka. Edytowane 2 Luty 201015 l przez PICsell