krzysiek3 Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 (edytowane) Program ogólnie super, ale mam jeden problem. Moja wersja to Vue 6 infinite, ale tak pewnie jest w każdej. Chodzi o sadzenie roślin automatycznie przy pomoc przycisku "populate" i stosowanie przy tym różnego rodzaju filtrów do gęstości, orientacji itd. Rośliny zawsze są sadzone wzdłuż linii siatki. Nie muszę mówić jak sztucznie to wygląda z góry. Tworzy się siatka z roślin. Nanoszę więc rośliny ręcznie pędzlem i tu nie ma takiego efektu. Nie wiem czy, to kwestia jakiejś opcji, czy może filtra, ale szukałem wszędzie i nie znalazłem. Liczę więc na Waszą pomoc. Aha w tutorialach też na to nie natrafiłem. Edytowane 11 Luty 2010 przez krzysiek3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maury Napisano 22 Luty 2010 Share Napisano 22 Luty 2010 Mozesz zrobic nowy ekosystem ktory automatycznie rozmiesci roslny, wystarczy wybrac jakis docelowy ekosystem i podmienic drzewa, krzaki itp. Tutaj masz calkiem pomocny tutorial w ktorym wszystko jest pokazane. http://www.youtube.com/watch?v=75Q5Opzb7rs&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek3 Napisano 8 Marzec 2010 Autor Share Napisano 8 Marzec 2010 Tutorial z linku, przedstawia standardowe tworzenie ekosystemu. Nawet nie ekosystemu, a prostej scenki z gotowego materiału. Nie porusza problemu związanego z regularnością posadzonych roślin. Koryguję moją wcześniejszą wypowiedź: Czasami sianie z automatu nie powoduje takiego efektu równomierności. Jest zatem jeszcze gorzej, bo to nie jest standard w tym programie. Nie mam pojęcia co to powoduje. Odhaczone mam opcje: "Force regular alignment of instances" oraz "Avoid overlaping instances" a mimo to czasami mam rośliny ustawione jak wojsko. Częściowo, lub po całości terenu. Albo to jest jakiś bug programu, albo to jakieś cyrki związane z moim sprzętem. Nikt nie miał z tym nigdy takich problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OZBORN Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 napisałem kiedyś tutoriala o tym na moim starym mini forum które umarło ;) http://vue.pun.pl/viewtopic.php?id=21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek3 Napisano 20 Marzec 2010 Autor Share Napisano 20 Marzec 2010 Szkoda, że forum umarło, bo miałbym jeszcze parę pytań. Ten tutorial, też po prostu pokazuje jak sadzić roślinki. Nie porusza problemu o jakim pisałem. Mam za sobą setki renderów, bo chciałem dojść o co tutaj chodzi i w końcu się poddałem. Nie znalazłem żadnej prawidłowości. Losowo się to dzieje i tyle. Jak mam "wojsko" muszę dotąd zmieniać roślinki i shadery aż w końcu będzie losowość tego zasiewu. Zajmuje to trochę czasu, ale cóż, nie ma innej rady. Czasem ta regularność jest tylko w niektórych miejscach, a czasami po całości. Gdyby było więcej użytkowników tego programu, może dowiedziałbym się przynajmniej, czy to błąd programu, czy to u mnie jakieś cyrki z systemem, może sterownikami karty grafiki. Przyczyn może być wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OZBORN Napisano 26 Marzec 2010 Share Napisano 26 Marzec 2010 Sterowniki to nie grają rzeczy teraz. Próbowałem przeinstalować program? A może masz taki hmm.."dziwny" teren że roślinki nie umieją się posadzić? xD Pytania zadawaj tutaj..postaram się odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek3 Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2010 Nie przeinstalowywałem programu, może spróbuję i to. Rozumiem, że wpierw odinstalować? Normalnie, czy wyczyścić rejestr z wszelkich wpisów? Co do pytań to pod tym linkiem jest moje pytanie w kwestii renderowania sieciowego. http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=906472#post906472 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hobbit Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 (edytowane) Hej, Sprwdź czy masz ODznaczoną opcje: "Force regular alignament of instances" w zakładce "Density" Pozdrawiam Edit: Sorrka nie doczytałem poprzednich wypowiedzi P.S. Do użytkowników Vue: Może rozruszamy dział związany z Vue?? Edytowane 1 Grudzień 2010 przez hobbit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek3 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2010 Ja jestem za jako czytelnik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OZBORN Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Jestem za W Polsce o Vue mało się rozmawia a jak wiadomo program ma spore możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinW Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 ja tez jak najbardziej jestem za. choć w tej chwili bardziej jako czytelnik ale wlasnie na dniach zaczalem przysiadać do tego i zalezy mi na opanowaniu programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr7979 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Witam To co z wątkiem Vue (mam nadzieję że czegoś nie przeoczyłem:)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr7979 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 w numerze 139 (luty 2011) 3d world jest pełna wersja vue 8 frontier. Nie znam tej edycji , czasami pracuje na 8.5 infinite, ale jak ktos jest ciekaw o co w tym chodzi to może sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Witam milosnikow vue, dolaczam sie do tego rzeby zalozyc dzial o tym programie, mozliwosci to on ma i to wielkie i szkoda byloby zeby na takim forum jak to nie bylo osobnego dzialu dla niego. Ja teraz sciagnalem triala vue 9 xStream i zaczalem w nim cos kombinowac, nie ma jakis duzych nowosci w porownaniu do poprzednich wersji tylko to, ze szybciej mozna zrobic pewne rzeczy i na moichm quad core troche szybciej sie wszystko renderuje.A co do tego nowego dzialu dla vue to moze jakas petycje zlozyc do administratora strony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi