Gość pauluspeter Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 Witam Scenka którą tworzę przedstawia wnętrze pomieszczenie, jako świateł używam VRayLight. Problem polega w zasadzie na tym że nagle z klatki na klatkę czas liczenia light cache'u rośnie z kilku sekund do wielu godzin. Subdivs mam ustawiony na 100, gdy go zmniejszę do 30 problem znika, ale każda klatka jest inaczej naświetlona. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 Przez "klatki" rozumiem, ze to animacja? Jeśli tak to daj LC żeby się liczyło fly-through. Jeśli natomiast przez "klatki" rozumiesz buckety to posądzam, że w tej konkretnej masz jakiśmateriał z dużą ilością subdivsów, lub może szkło mleczne? Pozdrawiam Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pauluspeter Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Bardzo dziękuję, pomogło. A tak przy okazji jak zrobić aby VRayLight rzucał cień?? Szukałem jak to zrobić ale u mnie w właściwościach tego światła nie ma opcji "cast shadows". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Znaczy źródłą światła? VrayLight Plane, Sphere lub Dome? Mogę się mylić, ale raczej nie rzucają, i nie mogą; to są tylko źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pauluspeter Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 W takim razie jak zrobić cienie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 VrayLight zdecydowanie ma opcję castshadow i jest ona domyślnie włączona. W liście opcji na dole ustawień światła. No i plane light dodatkowo zatrzymuje światło z innych źródeł, a więc rzuca cień w tym drugim znaczeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi