Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Scenka którą tworzę przedstawia wnętrze pomieszczenie, jako świateł używam VRayLight.

Problem polega w zasadzie na tym że nagle z klatki na klatkę czas liczenia light cache'u rośnie z kilku sekund do wielu godzin.

Subdivs mam ustawiony na 100, gdy go zmniejszę do 30 problem znika, ale każda klatka jest inaczej naświetlona.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przez "klatki" rozumiem, ze to animacja? Jeśli tak to daj LC żeby się liczyło fly-through.

Jeśli natomiast przez "klatki" rozumiesz buckety to posądzam, że w tej konkretnej masz jakiśmateriał z dużą ilością subdivsów, lub może szkło mleczne?

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

Bardzo dziękuję, pomogło.

A tak przy okazji jak zrobić aby VRayLight rzucał cień??

Szukałem jak to zrobić ale u mnie w właściwościach tego światła nie ma opcji "cast shadows".

Napisano

Znaczy źródłą światła? VrayLight Plane, Sphere lub Dome? Mogę się mylić, ale raczej nie rzucają, i nie mogą; to są tylko źródła.

Napisano

W takim razie jak zrobić cienie??

Napisano

VrayLight zdecydowanie ma opcję castshadow i jest ona domyślnie włączona. W liście opcji na dole ustawień światła. No i plane light dodatkowo zatrzymuje światło z innych źródeł, a więc rzuca cień w tym drugim znaczeniu...