Napisano 12 Luty 201015 l Witam ... Staram się nauczyć modelować jakieś samochody, lecz mam problem, z blueprintami. Otóż zawsze są one nieproporcjonalne. Wina leży po sposobie wycięcia poszczególnych elementów. Kadruję każdy rzut osobno w photoshopie. Dzięki temu kadr "a" jest zupełnie inny niż kadr "b" a kadr "c" jest jeszcze inny niż pozostałe. Nie potrafię niestety spasować blueprintów. Po nałożeniu ich na plane zaczynają mi wychodzić bzdury. Przykład na modelowaniu maski samochodowej: * Na rzucie z góry maska jest dociągnięta do każdego kąta, lecz na rzucie z przodu widać wyraźną dziurę. Bardzo proszę o jakieś rady dot. skalowania/dopasowywania. Pozdrawiam ... Edytowane 12 Luty 201015 l przez GpS20
Napisano 12 Luty 201015 l najlepiej spasuj je w photoshopie tak, zeby byl jednakowy rozmiar obszaru roboczeka dla kazdego z rzutow i zeby skala sie zgadzala. Utworz nowy plik o stalym rozmiarze i wklej tam poszczegolne elementy na warstwach i daj im przezroczystosc i spasuj, albo uzyj prowadnic.
Napisano 12 Luty 201015 l Autor Dzięki za odpowiedź :) A mógłbyś mnie oświecić z tymi prowadnicami? To znaczy jak się ich używa itd.
Napisano 12 Luty 201015 l Ja nie bawie się w rozcinanie blueprintów, szkoda czasu. W 3dmaxie robisz plane'y pod wymiar auta, na każdy wrzucasz texture z blueprintem, dajesz uvw map > bitmap fit > wybierasz obrazek z blueprintem, teraz masz odpowiednie proporcje, ale prawdopodobnie rysunek jest w za mały albo za duży, więc włączasz gizmo i skalujesz ale tak żeby nie zmienić proporcji, i aby krncowe punkty na rysunku stykały się z granicami plane'a. Musisz pamiętać że większość bp jest niedokładna i jakbyś nie kombinował to nie będą się zgadzały. Jeśli chcesz modelować z dokładnych bp to polecam np. nowe modele audi.
Napisano 12 Luty 201015 l Autor Niestety właśnie zauważyłem dzięki Tobie, że faktycznie zdecydowana większość blueprintów nie jest dokładna. Starałem się zrobić tak jak mówiłeś ale nie zrozumiałem o co chodzi z tym Gizmo. Pozdrawiam ...
Napisano 12 Luty 201015 l Klikasz w '+' przy UVW Mapping i pojawia się gizmo, które możesz skalować, przesuwać i obracać.