Napisano 16 Luty 201015 l Mam problem z którym walczę już jakiś czas. Otóż tworze wnętrze o kształcie zbliżonym do półkuli (czyli właściwie nie ma ścian tylko same zaokrąglone powierzchnie). Do ścian od środka chciałabym "przyczepić" pionowe pręty (a konkretnie neonowe rurki, które biegłyby wzdłuż), w równomiernych odstępach. I tu mam problem, bo chciałabym, by były to osobne obiekty. Czy istnieje jakiś sposób, żeby połączyć obiekty, modyfikować je razem, a potem odłączyć? Albo dopasować rurki do wykrzywionej powierzchni? Próbowałam Conform z Compound Objects, ale wtedy jakoś dziwnie spłaszczał mi tą rurkę...
Napisano 16 Luty 201015 l opcja copy ( intance czy cos takiego:D) chyba to powinno być to czego szukasz:P
Napisano 16 Luty 201015 l a co może być przyczyną jeżeli nie mogę attachem połączyć obiektów ? W scenie jest np 5 takich samych pleanów i szósty to jest blueprint, i chciałbym te 5 połączyć attachem ale nie moge... mogę tylko i wyłącznie z blueprintem :/ JUŻ WIEM ;) NIE MOŻNA OBIEKTÓW POWIELAĆ ZA POMOCĄ INSTANCE ALE COPY W INNYM PRZYPADKU NIE Z ATTACHUJEMY ... Edytowane 16 Luty 201015 l przez makler
Napisano 16 Luty 201015 l Copy? Ale gdzie, w Conform? Attach nie pozwala odłączać obiektów, a mi właśnie na tym zależy, żeby rurki były osobno;)
Napisano 16 Luty 201015 l Pokaz screen sceny, zeby wiedzieć jak to to wygląda. Ja to sobie wyobrażam jako hemisferę, ale nie chcę na darmo pisać rozwiązania, które się nie przyda
Napisano 16 Luty 201015 l Tak to to wygląda, wzdłuż pionowych linii chciałam umieścić te nieszczęsne rurki.
Napisano 16 Luty 201015 l OK mam gorączkę więc napiszę jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy w tym momencie. Możnaby wykorzystać istniejące krawędzie do stworzenia rurek: 1. Zaznacz te 10 edge tworzących razem pion (od wewnętrznej strony), i w narzędziach daj Ring żeby zaznaczyło resztę. 2. Dalej będąc w trybie edycji krawędzi, użyj opcji Create Shape. Stworzy ci to nowy obiekt , czyli spline. 3. Wyjdz z edycji pomieszczenia i przejdz do nowego spline. W pierwszym panelu o nazwie "Rendering", zaznacz "Enable in Viewport" i "Enable in Renderer". Grubość, dopasujesz w polu "Thickness" -żeby rurki nie wnikały w ściany, to wszystkie je można zeskalować w dół troszkę Mozna potem ręcznie porozdzielać poszczegolne kawalki na osobne obiekty funkcją Detach. Edytowane 16 Luty 201015 l przez Mr. J
Napisano 16 Luty 201015 l Mam problem z którym walczę już jakiś czas. Otóż tworze wnętrze o kształcie zbliżonym do półkuli (czyli właściwie nie ma ścian tylko same zaokrąglone powierzchnie). Do ścian od środka chciałabym "przyczepić" pionowe pręty (a konkretnie neonowe rurki, które biegłyby wzdłuż), w równomiernych odstępach. I tu mam problem, bo chciałabym, by były to osobne obiekty. Czy istnieje jakiś sposób, żeby połączyć obiekty, modyfikować je razem, a potem odłączyć? Albo dopasować rurki do wykrzywionej powierzchni? Próbowałam Conform z Compound Objects, ale wtedy jakoś dziwnie spłaszczał mi tą rurkę... Za pomocą opcji Create Shape From Selection (Editable poly) utwórz sobie rurkę (Sweep) i ścieżkę (po okręgu) z wybranych krawędzi swego obiektu. Zaznacz rurkę i odpal Spacing tool. Wskaż ścieżkę, ustaw rurki jako instance , podaj liczbę itp. Jeśli dobrze to zrobisz będziesz mógł sobie potem zmieniać wszystkie rurki jednocześnie. PS. Sprawdź też w Helpie (F1) opcje Make unique. Edytowane 16 Luty 201015 l przez Wray
Napisano 16 Luty 201015 l Mr. J - dzięki stokrotne! Wiedziałam, że jakoś tak trzema kliknięciami będzie się to dało załatwić :D