Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

wymodelowałem robota, sugerując sie rozmiarami bipeta,

biped chowa się cały w ciele modelu.

Potam połączyłem oba używając Skin, ponieważ chcę żeby np. ramię modelu przypisać do ramienia bipeda, żeby ograniczyć zginanie modelu w łokciu. Specjalnie nie połączyłem całego modelu polecieniem Attach, żeby nie robić gumowego manekina.

I teraz mam problem: bardzo ciężko kliknąć na bipeda schowanego w ciele modelu. mimo iż mam włączone same Edge czyli drucianą postać, i tak jest to trudne,

czy da sie tak zrobić, aby był widoczny sam biped a przy renderingu model?

Używam maxa8

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najprościej chyba po prostu kliknąć na model prawym guzikiem i "hide selection" i unhidować kiedy potrzebujesz podejrzeć

Napisano

Można też całemu modelowi dać parametr "see-through" w menu "object properties" - przenieść go na nowy layer (np. "model") i dać layerowi freeza - szybko można odfreezować całą warstwę jeśli potrzeba.

Można też wybrać "bones" w "selection filter" - po lewej stronie strzałki do selekcjonowania - w górnym menu. Można wybrać też "combos" - tworząc swój własny filtr selekcji.

Można użyć skryptu, aby zmieniać parametr "see-through" dla kości jeśli zaznaczony jest model i odwrotnie.

Ułatwień jest sporo. Trzeba popróbować.

Napisano
  • Autor

fajnie spisuje się opcja see-throuth + freeze

a jak ukryć bipeda na renderingu bo cześć jego kości przebija mój model robota?

Wystąpił poważny problem. Gdy ustawiam autokey i chce zrobić jakieś przesunięcie modelu, wyskakuje komunikat "Keys may be not when is figure mode"

Edytowane przez melman

Napisano

Pytanie pierwsze - zaznaczasz wszystkie kosci bipeda, klikasz prawym myszy, wchodzisz w Object Properties i odznaczasz Renderable po prawej stronie. Kosci nie beda juz renderowane.

Druga sprawa, max jasno mowi, trzeba wyjsc z Figure Mode aby animowac postac. Wiec wchodzisz w zakladke Motion i wylaczasz Figure Mode. FM wlaczasz wtedy gdy chcesz zmienic wielkosc, rozstaw czy ilosc kosci aby je dopasowac do modelu. Jesli animujesz postac to FM musi byc wylaczony.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie rady, BARDZO pomocne:)

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, mam model robota, który ma w 95% podobną budowę do czlowieka, standardowy biped chowa się cały w jego ciele.

Ręka składa się z 2 walców , kulki w miejscu łokcia i drugiej kulki przy klatce piersiowej, coś na kształt ręki Buzza Astrala z Toy Story. Dość prosta budowa, jednak nadal zastanawiam się czy lepiej zrobić skórę robota jako jedną całość, czy tak jak mam teraz, czyli połączenie narzędziem Attach walca i kulki , i dodanie tego do odpowiedniej kości.

Zastanawiam się czy przy późniejszej animacji robota nie pojawią się nieoczekiwane komplikacje typu, niemożność użycia reactora.

Narazie używam 1 sposobu i zauważyłem że bardzo dużo jest elementów w Track view. Chciałbym poznać waszą opinię.

Edytowane przez melman