Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupuje kompa i przy okazji zakupu monitora okazalo sie ze moge wyrwac z rabatem i7 930 ktory jest dostepny w niewielu sklepach. I teraz pytanie, czy ktos ma pojecie, jakas informacje czy oplaca sie go kupowac, czy pozostac przy zakupie sprawdzonego 920 d0. Na zagranicznym forum czytalem ze moga byc problemy z podkrecaniem w zwiazku z mnoznikiem 22x, prawde mowiac to pojecia jeszcze nie mam o co chodzi. Kupujac procek planuje w niedalekiej przyszlosci go podkrecic, wiec sie zastanawiam

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jaka jest różnica cenowa między tymi prockami ? ;) To te same proce tylko jeden ma taktowanie def 2,66 drugi 2,8.

Napisano
  • Autor

ponoc cena ma byc ta sama, intel chce zastapic 920 wlasnie nowym 930 - tak czytalem. W proline i7 920 kosztuje 1039 a w x-komie 930 kosztuje 1057.00 ale mozliwe ze dostane jakis rabat, tak ustalilem ze sprzedawca, jeszcze nawet nie wiem ile. Problem wlasnie w tym, ze 920 ma opinie swietnie podkrecajacego sie do nawet 4,7 a ten 930 nie wiadomo. Czytalem nawet komentarz, ze intelowi to bardzo nie na reke ze podkrecamy procki zamiast kupowac drozsze. No i mam dylemat

Napisano

albo sie wstrzymaj do recenzji procka, chociaż ten i7930 wygląda jak i7920 podkręcony do 2,8Mhz (mam dziwne wrażenie ze to znowu jakiś chłyt marketingowy ;) ) moim zdaniem 920 masz pewniaka, i podkręcisz jak chcesz, chociaż i bez tego procek bardzo daje rade.

Napisano

Głowy Ci nie dam ale to będzie ten sam procesor tylko z taktowaniem 2,8, nowa rewizja, być może mniejszy pobór prądu, odrobinie , jeśli nowa rewizja to nie wiadomo jak z oc ale do 4Ghz powinieneś dobić, większy mnożnik tylko może pomóc no ale 920 D0 to swego rodzaju pewniak, sam musisz zdecydować.

Napisano

Ja mam 920, i powiem ci że kupuj śmiało, od razu tylko kup sobie jakiś ładny, duży wentylator/radiator i obudowę z wentylami i hulaj dusza, ja jadę tak na 4ghz i śmiga aż miło.

W 920 po samym włączeniu trybu turbo masz 2,8.

Napisano
  • Autor

juz od kilku dni ciesze sie i7 920 i tak jak mówisz od razu założyłem mugena 2(nie wiem czy ładny ale spelnia swoja role) na paście zalman + antec 300 + dodatkowy wentylator z przodu i smiga, jeszcze nie krecony ale aż sie prosi.

Napisano

a weź :P

on nie prosi on błaga o podkręcanie, ja mojego bez bólu na 4 wykręciłem, tylko chwila strachu za pierwszym razem. tylko mam mniejsze chłodzenie bo na mugena obudowa okazała się za wąska delikatnie :/ skazałem się na frezer extream, w sumie nie jest taki zły tylko potrzebny był szlif podstawki... jak się boisz to wykręć na początek tak do 3,6GHz będzie na bank stabilny i obczaisz sobie temperatury. Jak zobaczysz jak to śmigo po prostu zechcesz więcej :D

Napisano

Witam.

Niesmialo tylko przypominam o ilości slotów RAM pod lynnfielda ( 4) i Nehalema (6) i o ograniczeniach z tym związanych.

pzdr

waldek

Napisano

nizsza enegrochlonnosc no i fakt 860 w testach wypada szybciej ale przy wlaczonej opcji Turbo bez tego leci na lep na szyje. :) pozatym to co wallop napisal.