Rufjan Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Witam, mam taki oto problem: Musze renderować animacje w formacie PAL 16:9. Ustawiam 720x576, pixel aspect 1.422, Image aspect (ustawia mi sie automatycznie) 1.778 oraz Aperture Width 20.12 i renderuje. Najpierw pojawił się problem z płynnością animacji (avidowcy zwrócili mi uwagę na problem z półpolami). Problem zniknął gdy dorzuciłem opcję "Render to Fields", ale mam poczucie, że spadła jakość wizualna samej animacji (jak by rozdzielczość poleciała w dół). Czy można coś na to zaradzić? Renderuje VRayem, z ustawionym motion blurem. Dziękuję i pozdrawiam.
Gość Gosc Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 no 576 linii z interlace to nie jest hitec, nie wiem czego oczekujesz, skoro renderujesz z motion blur to po jakiego grzyba ci interlace duzo wazniejsze jest na czym to bedzie odtwarzane, jesli ma leciec w TV... musisz sie pogodzic z interlace i spadkiem jakosci, jesli z DVD... to mozesz spokojnie olac interlace pamietaj ze masz motion blur ktory interguje obraz na osi czasu, to powoduje ze interlace nie jest juz tak potrzebny
Rufjan Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 Do TV niestety. Porobię jeszcze jakieś testy z motion blurem ale bez interlace i zobacze jak to będzie na Avidzie. Dzięki!
Traitor Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 Ja zawsze licze do pelnych klatek. Polpola nakladaja sobie juz chlopaki wypluwajacy material na kasety emisyjne.
Rufjan Napisano 17 Marzec 2010 Autor Napisano 17 Marzec 2010 Mi zawsze jeden avidowiec narzekał na półpola - szczególnie przy ruchu poziomym, albo jak obraz stał ale np mówił mi, ze krawędzie źle wyglądają. Inny avidowiec w ogóle nie zwracał na to uwagi, puścił jak było i poszło na emisję. Nie wiem na czym to polega :/
Rekomendowane odpowiedzi