Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam taki oto problem:

Musze renderować animacje w formacie PAL 16:9. Ustawiam 720x576, pixel aspect 1.422, Image aspect (ustawia mi sie automatycznie) 1.778 oraz Aperture Width 20.12 i renderuje. Najpierw pojawił się problem z płynnością animacji (avidowcy zwrócili mi uwagę na problem z półpolami). Problem zniknął gdy dorzuciłem opcję "Render to Fields", ale mam poczucie, że spadła jakość wizualna samej animacji (jak by rozdzielczość poleciała w dół). Czy można coś na to zaradzić?

Renderuje VRayem, z ustawionym motion blurem.

Dziękuję i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no 576 linii z interlace to nie jest hitec, nie wiem czego oczekujesz, skoro renderujesz z motion blur to po jakiego grzyba ci interlace

duzo wazniejsze jest na czym to bedzie odtwarzane, jesli ma leciec w TV... musisz sie pogodzic z interlace i spadkiem jakosci, jesli z DVD... to mozesz spokojnie olac interlace

pamietaj ze masz motion blur ktory interguje obraz na osi czasu, to powoduje ze interlace nie jest juz tak potrzebny

Napisano
  • Autor

Do TV niestety. Porobię jeszcze jakieś testy z motion blurem ale bez interlace i zobacze jak to będzie na Avidzie.

Dzięki!

Napisano

Ja zawsze licze do pelnych klatek. Polpola nakladaja sobie juz chlopaki wypluwajacy material na kasety emisyjne.

Napisano
  • Autor

Mi zawsze jeden avidowiec narzekał na półpola - szczególnie przy ruchu poziomym, albo jak obraz stał ale np mówił mi, ze krawędzie źle wyglądają. Inny avidowiec w ogóle nie zwracał na to uwagi, puścił jak było i poszło na emisję. Nie wiem na czym to polega :/