Skocz do zawartości

Złożone pytanie na temat możliwości modelowania 3D

Gość Fryta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Fryta

Witam.

Osobiście jeszcze nie modeluje.

Mam jednak pytanie.

Wstęp do pytania:

Dużo ostatnio czytam i obserwuję. Dodatkowo interesuję się modelowaniem bardziej od strony technicznej - krzywe powierzchnie b-spline, nurbs itd...

Podczas modelowania można dowolnie zmieniać perspektywę oglądania modelowanego obiektu - czy to jest przedmiot czy też wnętrze...

Ale rezultat to jedynie zdjęcia lub klasę wyżej animacje.

I tu sedno pytania:

Czy są projekty w których można się dowolnie poruszać? Żeby użytkownik decydował co ogląda, jakiej perspektywy i odległości. Żeby można było się poruszać po za modelowanym mieszkaniu/pokoju bardziej podobnie do rzeczywistości - przemieszczać się oglądać... itd... Później w zależności od zaawansowania - przestawiać coś albo poruszać...

W sumie jak w grze komputerowej - która defakto też jest modelowana w 3D.

Może podzielę moje pytanie na 2 części:

1. Czy jest to możliwe i czy są takie projekty???

2. Gdzie można na coś takiego natrafić / obejrzeć???

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Na stronie hondy jest coś takiego http://automobiles.honda.com/accord-coupe/exterior-360-view.aspx?Mode=Viewpoint , można dowolnie obracać, przybliżać, otwierć drzwi, maskę itd. niestety nie działa na wszystkich przeglądarkach. Swoją drogą to dziwne, że jeszcze nie ma jakiegoś rozpowszechnionego webowego formatu dla 3d, kompatybilnego z wszystkimi przeglądarkami tak jak flash.

Gość Fryta

Właśnie o to mi chodziło :)

Honda poszła ten krok dalej...

Znalazłem takie coś:

Tutaj jest pokazany bardzo ładnie projekt oceanarium. Szkoda że przy takich projektach twórcy nie idą krok dalej. Bo skoro jest to już zamodelowane...

Animacja mogła by być wstępem - wizją artysty - później to użytkownik powinien mieć wybór co obejrzeć itd... tak jak przy oglądaniu tej Hondy.

Myślę że nie było by problemem gdyby nawet było to w pliku do instalacji. Chociaż wiadomo że uniwersalny format i odtwarzacz on-line w przeglądarce też by się przydał...

Może to właśnie jest przyszłość modelowania?

Wątek więc nadal aktualny - proponuję dzielić się odnośnikami do grafik 3d w czasie rzeczywistym - jak ktoś na coś takiego trafi...

Ja też nie omieszkam wrzucić jak znajdę :)

Pozdrawiam.

Może to właśnie jest przyszłość modelowania?

co ma modelowanie do prezentacji projektu? Chyba troche mylisz pojecia.

Tutaj jest pokazany bardzo ładnie projekt oceanarium. Szkoda że przy takich projektach twórcy nie idą krok dalej. Bo skoro jest to już zamodelowane...

zlozenie animki i wyrenderowanie jej to jedno, zrobienie z tego realtime to co innego.

Jesli szukasz silnika do prezentacji 3d realtime to zainteresuj sie np Quest3d