Gość Fryta Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Witam. Osobiście jeszcze nie modeluje. Mam jednak pytanie. Wstęp do pytania: Dużo ostatnio czytam i obserwuję. Dodatkowo interesuję się modelowaniem bardziej od strony technicznej - krzywe powierzchnie b-spline, nurbs itd... Podczas modelowania można dowolnie zmieniać perspektywę oglądania modelowanego obiektu - czy to jest przedmiot czy też wnętrze... Ale rezultat to jedynie zdjęcia lub klasę wyżej animacje. I tu sedno pytania: Czy są projekty w których można się dowolnie poruszać? Żeby użytkownik decydował co ogląda, jakiej perspektywy i odległości. Żeby można było się poruszać po za modelowanym mieszkaniu/pokoju bardziej podobnie do rzeczywistości - przemieszczać się oglądać... itd... Później w zależności od zaawansowania - przestawiać coś albo poruszać... W sumie jak w grze komputerowej - która defakto też jest modelowana w 3D. Może podzielę moje pytanie na 2 części: 1. Czy jest to możliwe i czy są takie projekty??? 2. Gdzie można na coś takiego natrafić / obejrzeć??? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 1. tak 2. w necie pewnie coś będzie, ale nie jest to zbyt popularne ani nie natknąłem się na coś na prawdę dopracowanego i interesującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 a racja, przypomniał mi się spacer po domu nad wodospadem Wrighta ale to był film, nie widziałem wersji interaktywnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NASTRASH Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Ostatnio, ktoś robił wizualizacje basenu w UDK, temat można znaleść tu: http://boards.polycount.net/showthread.php?t=70509. Generalnie wydaje mi sie, żę trzeba by podejść do takiego projektu tak jak do gry, a silnikow real time tych platnych i darmowych jest sporo - wspomniany cryengine czy udk, unity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Na stronie hondy jest coś takiego http://automobiles.honda.com/accord-coupe/exterior-360-view.aspx?Mode=Viewpoint , można dowolnie obracać, przybliżać, otwierć drzwi, maskę itd. niestety nie działa na wszystkich przeglądarkach. Swoją drogą to dziwne, że jeszcze nie ma jakiegoś rozpowszechnionego webowego formatu dla 3d, kompatybilnego z wszystkimi przeglądarkami tak jak flash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 fbx jest jako wtyczka dla quicktima - działa na razie słabo, ale pewnie za jakiś czas może stać się standardem podglądu plików 3d... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Fryta Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 Właśnie o to mi chodziło :) Honda poszła ten krok dalej... Znalazłem takie coś: Tutaj jest pokazany bardzo ładnie projekt oceanarium. Szkoda że przy takich projektach twórcy nie idą krok dalej. Bo skoro jest to już zamodelowane... Animacja mogła by być wstępem - wizją artysty - później to użytkownik powinien mieć wybór co obejrzeć itd... tak jak przy oglądaniu tej Hondy. Myślę że nie było by problemem gdyby nawet było to w pliku do instalacji. Chociaż wiadomo że uniwersalny format i odtwarzacz on-line w przeglądarce też by się przydał... Może to właśnie jest przyszłość modelowania? Wątek więc nadal aktualny - proponuję dzielić się odnośnikami do grafik 3d w czasie rzeczywistym - jak ktoś na coś takiego trafi... Ja też nie omieszkam wrzucić jak znajdę :) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 Może to właśnie jest przyszłość modelowania? co ma modelowanie do prezentacji projektu? Chyba troche mylisz pojecia. Tutaj jest pokazany bardzo ładnie projekt oceanarium. Szkoda że przy takich projektach twórcy nie idą krok dalej. Bo skoro jest to już zamodelowane... zlozenie animki i wyrenderowanie jej to jedno, zrobienie z tego realtime to co innego. Jesli szukasz silnika do prezentacji 3d realtime to zainteresuj sie np Quest3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi