Napisano 9 Marzec 201015 l Projekt małego mieszkania. 3dsmax+vray, oświetlany sun+sky w salonie (+doświetlenia vraylight) i vraylight + vrayIES w łazience IRR+LC na low na niskich ustawieniach. Jeszcze nie do końca "wypełnione" wnętrze oczywiście. Będzie więcej i na lepszych ustawieniach ofc, ale każda pomoc/krytyka się przyda. Tiling kafelków w łazience skopany, ale jestem w trakcie poprawiania map ;) Notabene - łazienka jest mikro i z tego względu kamera jest ustawiona na ok 20mm co skutkuje paskudnym rozciąganiem się elementów (umywalka, lustro)... Da się to jakoś obejść czy nie bardzo?
Napisano 9 Marzec 201015 l Co do projektu to mam dużo uwag, ale jeśli chodzi o renderingi to - mocne przepalenia, ale za ciemno czyli GI. Żółto bardzo, więc albo rzuć na podłogę Overwrite materiał i w slot GImaterial daj lekko szary, albo pobaw się balansem bieli w kamerze. Ogólnie jeśli nie używasz kamery vray'a - to zacznij - i przy tym staraj się nie zmieniać ustawień słońca. Koryguj przepalenia i jasności w Color Mappingu i kamerze - f-number, shutter speed i ISO. Jak zawsze nie daje gwarancji na moje rady, bo są mądrzejsi i mogą się nie zgadzać. Pozdro. ps łazienka technicznie wyszła najlepiej.
Napisano 9 Marzec 201015 l skutkuje paskudnym rozciąganiem się elementów (umywalka, lustro)... Da się to jakoś obejść czy nie bardzo? Clipping w ustawieniach kamery
Napisano 10 Marzec 201015 l Autor jahred6 - uwagi do projektu również chętnie widziane. Kamery vraya używam i lustrzanka nie jest mi obca więc będę kombinować. Słońce ma zwiększony size dla uzyskania miękkich cieni i to chyba wszystko. PICsell - no tak... skleroza nie boli ;) dzięki
Napisano 10 Marzec 201015 l Lorilay no to masz źle ustawioną kamerę :) Jeśli masz plane w oknie , zwiększ jego moc i może nadaj lekko niebieski kolor. W słońcu size dobrze powiększyć tak jak zrobiłeś. Natomiast może masz je za nisko ? Color Mapping jaki ? Ja używam exponential lub reinhard. W kamerze ustaw balans bieli, pobierz pipetką kolor z miejsca z renderu który powinien być biały, czas naświetlania dłuższy i przysłona mniejsza. Projekt, miejsce na tv niestety niedopuszczalnie niewygodne :) Sufit zbyt masywny i nabity ćwiekami - oprawy halogenów - za dużo i nie ta oprawa. Półki za sofą - za dużo trochę bez sensu. Ładuj dalej !