Napisano 12 Marzec 201015 l *** Wątek przeniesiony z Wip'a, oto finalne rendery: *** Witam, pracuję nad scenką (raczej to jeden obiekt w zdjęciu) i mam cholerny problem z uzyskaniem cieni i refleksów przy użyciu materiału matte/shadow. Może inaczej, uzyskuje cienie i refleksy ale jakim kosztem? Zdjęci wytłuamczy o co chodzi: Przerobiłem większość tutoriali, przeszukałem forum, nawet przerobiłem pdf. dotyczący Procedural shaders w 3ds maxie. Wątek założyłem w pomocy dotyczącej oświetlenia renderowania ale nikt się nie odezwał więc zakładam WIP'a. Pytanie, jak sprawić aby element na który został nałożony materiał matte/shadow, (próbowałem też ze zwykły materiałem z mapą w diffuse ustawioną na screen) był niewidzialny? W zwykłym oświetleniu to jest możliwe, ale gdy używam słońca i jakiejś kontroli ekspozycji to element blaknie. To co widzicie na zdjęciu to najlepsze co mi się udało osiągnąć manipulując ustawieniami kontroli ekspozycji i parametrami mapy (output. rgb level itd.) Do tych co są zaznajomieni z plikiem pdf. w pomocy dotyczącym tych shaderów, na końcu jest przykładowa scenka z apatchem wstawionym w jakiś plac budowy, jak myślicie jakich świateł tam użyli? Edytowane 16 Marzec 201015 l przez al3r
Napisano 14 Marzec 201015 l Hej. Próbowałeś kliknąć prawym przyciskiem myszy na obiekt z nałożonym matte i dalej --> vray properties --> i dalej zaznaczyć "ptaszek" przy matte object? Mi w takich sytuacjach pomogło
Napisano 14 Marzec 201015 l Autor nie mam vray propertiest bo renderuje w mentalu. :-) ale próbowałem różnych ustawień w properties dla obiektu i nic. czekam na odpwowiedź na cgtalk'u może tam coś będą wiedzieć.
Napisano 14 Marzec 201015 l A w jakim Maxie to robisz? Bo ja miałem podobny problem w 2010, więc zainstalowałem 2009 i wyrędziło dobrze..
Napisano 14 Marzec 201015 l uzyj 2 swiatel(zwykle i slonce ktore masz), jedno niech oswietla ten plane a dla slonca zrob exclude, i zaznacz tego plane(zaznacz i strzalka w prawo), slonce nie bedzie swiecic na ten element(nie bedzie go uwzgledniac) a jesli zwykle swiatlo bedzie przeszkadzac do reszty sceny to zrob to samo dla zwyklego swiatla tylko na odwrot, wyodrebnij wszystko procz plane.....
Napisano 14 Marzec 201015 l Autor W 3ds max Design 2009 Co do exclude to myślałem juz nad tym ale głupio się przyznać, nie mam pojęcia jak to zrobić, tak jak w zwykłym świetle to jest zaraz w pierwszej rolecie tak dla systemu Daylight nie. Próbowałem inaczej, w materiale matte w opcji direct illumination wybrałem światło jakie ma ten plane oświetlać i był to zwykły spot, problem w tym że przez kontrole ekspozycji nic to nie dawała, a jak podkręcałem moc tego spotu to wracałem do punktu wyjścia - czyli plane odznaczający się od reszty. Naprawdę nie chciał bym ustawiać tej sceny ze zwykłymi światłami ale coś czuję że będę musiał..
Napisano 14 Marzec 201015 l jeszcze jedna rzecz moze chrzanic te matte, musial bys miec ustawione cienie raytraced w opcjach suna, moglo by to zniwelowac ten efekt
Napisano 14 Marzec 201015 l Autor Daylight to jest system, można wybrać rodzaj sun i sky i tyle, nie wiem jak zmienić cienie, ale standardowo są ustawione na raytraced. Wejdź w help->additional help i i na samym dole jest:"mr production shader library" jest to plik pdf. o tych nowych shaderach i na samym końcu jest przykładowa scena i jak to wszystko ustawić>> mam dokładnie tak samo jeśli chodzi o shadery, ale nic tam nie ma o światłach, i jestem ciekawe jak ktoś potrafił tak ładnie oświetlić tego apatcha. Jeżeli to jest daylight to jak udało mu się ustawić plane. aby się nie odróżniał. Ja winę widzę w kochanej kontroli ekspozycji i chyba wyrenderuje bez tła z samym plane i wstawie w photoshopie i pobawię się na levelach.
Napisano 14 Marzec 201015 l najlepsze wyjscie........ apropo, przez twojego avatara przypomnial mi sie abe, masakrycznie swietna gra!
Napisano 15 Marzec 201015 l Autor Ok udało mi się odizolować refleksy i cienie a kanale alpha i po wyrenderowaniu zmontowałem Bionicla ze zdjęciem w photoshopie, dodałem trochę nieostrości aby za symulować głębię. Oto ostateczny efekt pracy i wydaje mi się ze z moimi umiejętnościami nie osiągnę na dzień dzisiejszy lepszych efektów (przydała by się chromowa kula i jej zdjęcie to można by było lepiej oświetlić scenę, ale takowej kuli nie posiadam): Jeżeli nikt nie ma nic przeciwko to proszę przenieść ten temat do prac ukończonych. Pozdrawiam
Napisano 16 Marzec 201015 l Autor sam sobie przenies:P Nie widziałem że sam mogę, już przeniosłem :-)
Napisano 18 Marzec 201015 l serwus :) bardzo spoko to wyszlo :) A teraz pyknij animacje :) pozdrawiam i zyczę powodzenia :)
Napisano 18 Marzec 201015 l Materiał bioniclów to arch&design materiał ? jak tak to podziel się ustawieniami :)
Napisano 18 Marzec 201015 l Autor kannu - z animacji jestem cienki, poza tym mam jedna (coś mi się stało z klawiatura - mam wszystkie polskie litery prócz "a"). z tym bionicll i wyszło słabo, dopiero po wymodelowaniu dowiedziałem się ze nie da się dobrze z animować czegoś co nie ma kolan). ryba747 - tak arch&designe w bioniclu (liczba pojedyńcza, drugi Pozdro