Skocz do zawartości

pomoc - co to za kropki??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich! :)

dopiero zaczynam zabawę z maxem, jakieś parę tygodni nauki z książki i tutoriali. Używam mental ray'a i już od samego początku pojawił się problem kropek na renderach (jak na obrazku).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f826be64ffe0538.html

Myślałam, że z czasem znajdę opcje, która jest to odpowiedzialna, ale nie mam już cierpliwości, przeszukałam forum, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłam. Może ktoś mógłby pomóc? :) pls... bo przez ten problem odechciewa mi się dalszej nauki.. :/

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

O tym problemie (a raczej złym ustawieniu), jest nawet w Helpie Maxa... Aby się upewnić, że to problem z GI wyłącz je, i wtedy zrób render. Przy okazji zobacz, czy masz skalę sceny ustawioną normalnie, bo dla GI jak i w ogóle mentala jest to bardzo ważne... Tak w ogóle to najlepiej na ustawieniu 1 mm = 1 jednostka pracować

Napisano

dziękuję Wam bardzo za pomoc :)

narazie problem jest nadal :(( robię próby sprawdzania ilości fotonów render/processing/diagnostic/enable denstity

to jak jest z tą skalą? mam być w milimetrach czy centymetrach? chodzi mi o wnetrza. Bo widze, że są sprzeczne opinie. Czy mogę w trakcie zmienić skalę bez większych przeróbek?

Napisano

Masakra. Zrób nowe proste pomieszczenie z boxa, i zobacz jak wychodzi. Ewentualnie też wrzuć większy render nam do podglądu...